• Onsdag 13 maj 2020

Missade du den där filmen i helgen som alla pratar om? Får den missen dig att må dåligt? Då kan du ha drabbats av FoMO. Det finns en motsats: JoMO.

Fear of missing out

Psykologen Dr. Melissa G. Hunt gjorde ett intressant experiment tillsammans med ett par kollegor. De samlade ihop 143 studenter och studerade hur mycket de använde sociala medier. Efter en vecka så fick slumpvis utvalda personer i gruppen en enkel uppgift: begränsa dina sociala medier till maximalt tio minuter per dag. Efter tre veckor var resultatet väldigt tydligt. Den grupp som hade begränsat sitt användande kände betydligt mindre ensamhet och FoMO.

FoMO – Fear of Missing Out, rädslan för att missa någonting, är ett bra uttryck för en effekt som skapar stress. Om du lider av FoMO så är du rädd att missa vad andra gör eller pratar om. Detta gör att du ständigt vill vara uppdaterad med snacket på sociala medier men det kan också handla om att du inte vill missa den där festen eller den där konserten som alla andra ska gå på. Du agerar inte för att göra det du vill. Du agerar för att inte känna dig utanför. Det här är ju egentligen bara ett nytt ord på någonting gammalt. I mina unga år fanns inget internet eller sociala medier. Ändå var det viktigt att hänga med i snacket och i kompisarnas händelser. Skillnaden är att den uppgiften är betydligt svårare idag när vi enkelt kan följa allt och alla. Oavsett vad vi gör så verkar det alltid finnas någon annan som gör någonting häftigare som vi har missat.

Motreaktionen JoMO

Som en motreaktion till FoMO så dök det upp ett nytt ord för ett par år sedan: JoMO – Joy of Missing Out. Det går i korthet ut på att du fokuserar på en sak eller ett intresse i taget samtidigt som du låter både hjärta och hjärna vara fullt delaktiga. Istället för att jaga allting som alla andra gör så så sitter du stilla i båten och hänger dig åt det som du verkligen vill fokusera på.

Här är några tydliga punkter som särskiljer JoMO från FoMO:

 • Många bekanta men få vänner
  Det är svårt ha en nära relation till många. Med FoMO försöker du hålla koll på vad alla gör. Med JoMO lägger du din energi på några få väl valda personer.

 • Distans till sociala medier
  Det kan fortfarande vara viktigt med sociala medier men varenda middagstallrik, semesterresa eller fika i parken behöver inte hamna där med JoMO. 

 • En sak i taget
  Med FoMO handlar det om att hålla koll på många bollar i luften så att du inte missar någonting. Med JoMO fokuserar du djupare på en sak i taget.

 • Riktig ledighet
  Med JoMO så spelar det ingen roll om du missar någonting. Du vågar ta ledigt på riktigt. Du blir inte stressad över vad du har missat och du känner ingen press för att du inte har levererat några poster.

Skapar FoMO stress för dig?

Det finns inga rätt eller fel. Det är egentligen ingenting som säger att JoMO skulle vara bättre än FoMO. Om du däremot har hamnat i en sits där du märker att du bara måste ha koll på allt som händer i sociala medier så riskerar det att generera stress. Om du är i en situation där du gör vad omgivningen förväntar sig snarare än att du gör det du verkligen vill göra i ditt liv så är du inte sann mot dig själv. Det glappet mellan vad du gör och vad du vill göra kommer börja gnaga ett hål i dig. Förr eller senare leder det till stress.

Har du hamnat i FoMO? Skapar det stress för dig? Vad är i så fall det första steget mot att närma dig JoMO?