• Onsdag 1 juni 2022

Är ditt jobb ett kneg, en karriär eller ett kall? Vilket är egentligen bäst?

Tre kategorier av arbete

Hur ser du på ditt arbete? Är det ett kneg dit du går och gör din plikt, betar av dina timmar och får en lön i slutet av månaden? Är det en karriär, vilket innebär att du egentligen inte bryr dig om själva jobbet utan snarare utför det eftersom det är ett sätt att lyfta din karriär och kanske nå ett högre mål? Eller är det ett kall, vilket innebär att du känner att du bidrar till någonting viktigt och större än dig själv?

Konceptet ”kneg, karriär eller kall” är inte mitt eget. Det har jag fått från Mimmi Kheddache-Jendeby som är Senior Research Strategist på Center for Applied Research. Hon har skrivit en artikel om ämnet.

Risken med att älska sitt arbete

Fundera en sekund på vilken kategori ditt arbete tillhör. Om det är ett kneg så är det möjligtvis någonting ganska behagligt som du gör utan större ansträngning. Samtidigt finns en risk att det snarare blir ett nödvändigt ont som i värsta fall äter energi. Om ditt arbete är en karriär så har du stora möjligheter att komma till nya höjder. Samtidigt finns risken att du sliter som en hund för att nå det där högre målet och du tvingas trycka dig igenom arbete som inte är speciellt tillfredsställande. Slutligen, om det är ett kall, då är arbetet väldigt uppfyllande samtidigt som det även finns risker med detta.

Ett sätt att drabbas av arbetsrelaterad stress och utmattning är nämligen att älska sitt arbete. Den som går in i väggen är inte sällan en stark person, en perfektionist, en prestationsprins eller -prinsessa som älskar sitt arbete. Om du inte gillar ditt jobb så driver du dig själv inte så hårt som det krävs för att nå total utmattning.

När arbetet är ett kall

Att ha jobbet som ett kall är en fantastisk ynnest. I min värld så är det absolut någonting som jag önskar att alla fick uppleva. I detta kall kan vi känna sammanhang, att vi bidrar till en större helhet och att vi gör någonting viktigt. Enligt Kheddache-Jendeby så visar även forskning att personer som har sitt arbete som ett kall har en högre nivå av engagemang, tar större ägandeskap och personligt ansvar. Precis här uppstår en risk.

Jag är ledsen om jag skriver detta utan krusiduller, men när jobbet blir ett kall så riskerar du helt enkelt att jobba ihjäl dig. När kallet är starkt så är risken stor att du att gå över berg och lik för att få det utfört. Det innebär exempelvis att du riskerar att strunta i hur du själv mår och riskerar att ge din familj alldeles för lite uppmärksamhet. Där har vi riskerna.

Sträva efter det du behöver

Mitt förslag är enkelt: sikta på den kategori som du behöver i ditt liv just nu. Idag kanske du behöver ett behagligt kneg och då är det en utmärkt lösning. Kanske vill du ta nästa steg och låta ditt arbete vara en karriär, då är den kategorin perfekt för dig. Om du har hittat ditt kall så är det bara att köra hårt samtidigt som du måste känna till risken: när arbetet är ett kall så är det lätt att det tippar över till utmattning. Var noga med att hålla god balans så kommer det gå alldeles utmärkt.

Hur ser det ut för dig? Är ditt arbete ett kneg, en karriär eller ett kall? Hur skulle du vilja ha det, och vilket är ditt första steg för att nå dit?