• Onsdag 8 juli 2020

Jag borde byta gardinerna. Jag borde se över mina försäkringar. Det vore bra om jag kunde rensa förrådet för en gångs skull. Sen vill jag läsa alla de där böckerna också. Många små uppgifter, även om de är roliga, riskerar att skapa stress.

En gnagande att göra-lista

Visst finns det många saker i livet som kanske inte är superviktiga att göra men som ligger i bakhuvudet och gnager. Jag pratar om det där småfixandet och förbättrandet här och där som egentligen borde göras men som aldrig riktigt prioriteras. Även om du inte har skrivit ner dessa saker på en att göra-lista så finns de i ditt huvud: gardinerna, försäkringarna, det stökiga förrådet, och så vidare. Jag har många gånger känt att dessa småuppgifter skaver i mitt huvud. Det kan vara roliga uppgifter, men eftersom jag aldrig lyckas prioritera dem så blir de fler och fler. Till slut börjar de äta upp min energi och skapa stress.

Att göra-listan kan ju trots allt redan innehålla många viktigare saker. Räkningarna ska betalas, projektet på jobbet måste avslutas och kläderna måste tvättas. Notera att jag använder uttrycket ”att göra-lista” såsom en skriven lista men det kan lika väl handla om att du har alla uppgifter i bakhuvudet. Att göra-listan är många gånger lång för oss och det riskerar att skapa stress.

Inflödet styrs av utflödet

Mitt recept under många år har varit enkelt: öka tempot och arbeta effektivare. Genom att lära mig tekniker för att få mer gjort på kortare tid så började jag röra mig mot botten på att göra-listan. Problemet med denna taktik var att när jag lärde mig att göra mer, då fyllde jag på med fler saker på att göra-listan. Om inte jag fyllde på listan så gjorde andra det åt mig när de såg att jag hade det lugnt. Till slut gick jag in i väggen. Inflödet styrs av utflödet och systemet blir aldrig tomt.

Jag har under alla år funderat mycket på detta ämne och kommit fram till en enkel slutsats: det bästa tricket är att lära sig att leva med en full att göra-lista. Vi har så många möjligheter idag och så många idéer. Detta riskerar att ständigt fylla på att göra-listan med viktiga och oviktiga uppgifter. När vi inser att vi aldrig kommer nå botten på vår att göra-lista så börjar vi istället förlika oss med den.

Välj ditt eget tempo

Låt oss ha en full att göra-lista där vi givetvis håller vad vi lovat men där vi inte behöver göra klart allting idag. Vi kan fortsätta imorgon. Glöm inte att din chef, din kollega eller din partner förmodligen sitter i samma sits. Hetsa inte varandra. Ha en överenskommelse om att det ständigt finns saker att göra. Lev med det i lugn och ro istället för att tro att vi kommer bli helt klara en vacker dag, för det kommer vi inte.

När du har insett detta så kommer du att lära dig en sak: du kan välja arbetstempot själv. Kom ihåg att inflödet styrs av utflödet. Om du håller ett högt tempo så får du många nya uppgifter. Om du håller ett behagligare tempo så får du ett behagligare inflöde. Om du inte tror mig – prova under en månad och se vad som händer hemma eller på jobbet!

Du kommer alltid att ha en lång att göra-lista. Du kommer alltid att ha tusen idéer som du inte hinner genomföra. Släpp jakten, ta ner tempot till en behaglig nivå och lär dig leva med detta. Lova lite mindre och säg nej till fler saker så släpper trycket, men tro inte att du någonsin kommer hamna i en sits med noll punkter på din att göra-lista. Om du uppnår denna insikt, då kommer du få mer ro i själen och förhoppningsvis mindre stress.