• Onsdag 10 april 2019

Plikttroget ser vi till att ladda mobilen varje dag för att vara helt säkra på att den alltid har full energi. Gör vi verkligen samma sak med vår egen kropp och hjärna?

Jag ringer när jag är framme

När jag köpte min första mobil i slutet av 90-talet så höll batteriet i en hel vecka. Det gick att slarva med laddandet väldigt många dagar innan mobilen slutade att fungera. Även om den slutade fungera så var det ingen större katastrof. På den tiden var jag van att bestämma tidplaner och mötesplatser i förväg istället för att använda dagens fras: ”jag ringer när jag är framme”.

Idag är min smartphone betydligt mer krävande och batteriet tenderar att ta slut väldigt mycket snabbare. Om jag inte laddar min mobil varje natt så riskerar den att sluta fungera mitt på dagen och då kraschar all planering som bygger på ”jag ringer när jag är framme”. Vi är många som idag har lagt upp vårt liv på ett sådant sätt att det krävs en mobil för att allt ska fungera smärtfritt.

Mobilen är ett utmärkt hjälpmedel

Det är många som vittnar om att mobilanvändningen har börjat likna ett beroende. Den som inte har laddat sin mobil på natten springer med panikslagen blick runt i caféet och undrar i vilket hörn det möjligtvis kan finnas en strömkontakt att ladda mobilen i. Det är lätt att säga elaka saker om dagens mobilanvändning men vi får aldrig glömma att det är ett utmärkt hjälpmedel i vardagen. Den hjälper oss att hitta var affären ligger, vi betalar parkeringsavgiften med den och vi får snabbt tag på den där kollegan när vi som mest behöver det tack vare vår mobil. Det är helt enkelt ett alldeles för bra hjälpmedel för att inte användas. Frågan är varför vi inte tänker på samma sätt om vår kropp? Den är väl också ett utmärkt hjälpmedel i vardagen?

Ladda din kropp såsom du laddar din mobil

Tänk att du inte har sovit på en hel natt. Det innebär i praktiken att du inte har laddat dig själv på en hel natt och ditt inre batteri är nere på ensiffriga procentnivåer. Precis som i mobilexemplet ovan så borde väl du springa runt med panikslagen blick i caféet och leta efter ett lämpligt hörn att lägga dig och vila lite i? Istället för att uppsöka vilorummet på jobbet så tenderar många istället att ta en kopp kaffe till, slå på lite upptempomusik i hörlurarna och ignorera tröttheten. Att ladda mobilen förstår varje människa att det är livsviktigt och alla hjälper dig att hitta en strömkontakt. Däremot verkar det inte finnas samma vilja från oss själva eller från omgivningen att ladda kroppen.

Om din kropp skulle vara laddad till 100%, hur skulle det kännas? Har du alls känt den känslan under den senaste tiden? Om du hade maximalt med energi, hur skulle ditt liv och din vardag se ut då?

 

Nästa gång du ansluter laddkabeln i din mobil, fundera då samtidigt på när du planerar att koppla in laddkabeln i din kropp. Arbeta för att alltid prioritera och få ordning på din sömn så att både din kropp och din mobil når 100% varje dygn.