• Onsdag 18 januari 2023

Lägger du väldigt lite energi på dina knepiga tankar, sådär att du trycker bort dem? Eller vänta, är inte det resonemanget helt bakvänt?

Tänka eller låta bli

Ibland har vi knepiga tankar som ploppar upp. Du kanske gjorde något misstag förra veckan, hade jobbiga upplevelser som ung eller bara hamnade i en argumentation igår som hänger kvar som ett mörkt moln. Oavsett om du vill eller inte så dyker den här typen av knepiga tankar upp i ditt huvud med jämna mellanrum. Då har du två alternativ.

Antingen lägger du tid och energi på att tänka dessa tankar. Alternativt så försöker du låta bli att tänka dessa tankar, trycker tillbaka dem in i kroppen och bedövar dig genom sysselsättning eller annat. Du kanske känner att det tar så mycket energi att våga tänka de där tankarna och därför låter du bli. Din ambition att ägna minimalt med energi på tankarna riskerar dock att bita dig i baken.

Badbollar som flyter upp

Jag har i ett tidigare veckobrev beskrivit hur knepiga tankar är som badbollar i en pool. Du försöker trycka ner dem under ytan men när du minst anar det så flyter de upp till ytan igen. Om du har väldigt många tankar så blir det väldigt många badbollar att trycka ner och hålla reda på. Till slut blir uppgiften väldigt energikrävande.

Det kan kännas skönt att trycka bort knepiga tankar. Det kan kännas som om den strategin tar mindre energi. Faktum är att det är tvärtom. Du riskerar att ägna hela dagarna åt att trycka bort de där tankarna. Din energi under dagen går åt att ignorera dem, fly ifrån dem och sysselsätta dig med annat. Du kanske använder din energi till att jobba väldigt mycket för att slippa alla tankar och alla konflikter på hemmaplan. Kanske spenderar du all energi på allehanda småprojekt för att slippa känna ångesten som gärna vill dyka upp. Och så vidare.

Energi är en viktig komponent

Att trycka bort knepiga tankar kräver helt enkelt väldigt mycket energi. Hur skönt det än kan kännas att försöka undvika alla knepiga tankar så blir det en fälla. Du riskerar nämligen att bränna mer energi på att undvika tankarna än på att faktiskt tänka dem. Om du undviker tankarna så måste du alltså spendera energi på att trycka bort tankarna i all evig framtid. Om du istället sätter dig ner och tar tag i dina knepiga tankar så kräver det energi men barra under en kort tid. Därefter kan du på riktigt slippa ägna någon energi alls.

Det finns en komponent som du måste vara extra försiktig med om du vill undvika stress och utmattning: energi. När du får slut på energi så går du in i väggen. Ett sätt att få slut på energi är att samla på sig fler och fler knepiga tankar och sedan ägna hela dagarna åt att trycka bort dem. Välj den smarta vägen, nämligen att spendera din energi på att faktiskt våga tänka de där tankarna och sedan släppa det. Kanske kan det vara den avgörande pusselbiten för att du ska undvika stress och utmattning.

 

Vilka knepiga tankar sitter du med just nu? Vilken tanke skriker högst? Våga släppa detta veckobrev och ägna ett par minuter till just den tanken!