• Onsdag 8 mars 2023

Brukar du lämna in dig själv på service? Vilket serviceintervall har du i ditt liv, och hur ser ditt serviceprotokoll ut?

Klara besiktningen

Om du har en bil så gissar jag att du lämnar in den på service med jämna mellanrum. Oljan måste bytas, motorn ska kontrolleras och bromsarna behöver inspekteras. Det här är en självklarhet för många, frågan är varför vi egentligen gör det?

Ditt mål är troligtvis att bilen ska passera besiktningen utan anmärkningar. Egentligen handlar det trots allt om att din bil ska vara trygg och säker samt att du inte ska förlora pengar. Tänk om du låtit bli att inspektera de där bromsarna. Om bromsarna plötsligt slutar fungera kanske bilen skenar mot en grupp människor eller in i ett träd. Och om du inte hade fyllt på med ny olja så hade motorn kanske säckat ihop totalt och du hade knappt fått en spottstyver för bilen på andrahandsmarknaden. Trygghet och ekonomi.

Inspektera dig själv

Låt oss nu överföra detta tankesätt till din kropp och själ. Lämnar du in dig själv på service? Då menar jag inte att du tar en eftermiddag på ett spa och hoppas att alla problem försvinner automatiskt. Jag pratar snarare om de där stunderna när du inspekterar dig själv.

Hur är det med dina rutiner, behöver någon av dem bytas ut? Hur ser det ut med din kropp, har du ont någonstans? Hur har du det med din ångest, oro och dina tankar, finns det någonting där som behöver inspekteras?

Trygghet och ekonomi

Att lämna in sig själv på service handlar om exakt samma saker som när du lämnar in bilen på service: du ska passera besiktningen utan anmärkningar. Om du inte har inspekterat dina fysiska smärtor så kanske det bara blir värre med tiden. Plötsligt lägger ditt knä av helt och då blir det plötsligt svårt att jobba, handla mat eller ens vara med dina barn. Och om du inte har inspekterat dina knepiga tankar så kanske du mest springer runt och bedövar dig själv med allehanda aktiviteter som mest skapar stress. Till slut kommer den totala utmattningen.

Livet består av en serie problem som ska lösas och du behöver känna trygghet att kunna möta dessa problem på alla plan när de dyker upp. Förutom trygghet så handlar det också om ekonomi. Om du rasar ihop fysiskt eller mentalt så blir det kanske en sjukskrivning med sjukpenning. Eller så behöver du betala extra för läkarbesök, fysioterapeuter, naprapater, massörer eller annan rehabilitering. Om du inte klarar din egen besiktning så riskerar du inte bara att förlora välmående. Du riskerar även att förlora trygghet och ekonomi.

Skapa en verkstad och ett serviceprotokoll

Skillnaden mellan bilen och dig själv i detta exempel är att du egentligen inte kan lämna in dig själv någonstans. Du måste göra jobbet själv. Däremot kan du tänka att du lämnar in dig själv på service genom att välja ut en speciell plats som blir din verkstad. Det kanske kan vara ett café, en park eller en skön plats i naturen.

När du ska serva dig själv, arbeta då igenom följande fyra servicepunkter:

  • Mentalt – vad pockar på i ditt huvud och vilka problem behöver lösas eller avvärjas? Har du den mentala kapacitet som behövs för arbete, privatliv och familj?
  • Fysiskt – gör det ont någonstans och på vilket sätt behöver du ta hand om din kropp? Har du den kropp som behövs för att klara av ditt leverne?
  • Emotionellt – har du ett uppdämt behov av att umgås med andra, eller kanske av mer egentid? Har du rutiner som ger dig en god balans mellan umgänge och tid till egna aktvitieter?
  • Sömn – hur sover du? Om du sätter dig och läser en bok, somnar du då direkt? Har du en sömnrutin som gör att du kan vakna utvilad och känna lust och energi?

Skapa kapacitet

Ovanstående punkter är ingen komplett lista som omedelbart får dig att må bättre och bli av med stress. Däremot är det en väldigt god grund för att börja hitta balans. Tillåt dig själv att fylla på denna servicelista med dina egna punkter om det finns någonting som du saknar. Genomför din service åtminstone en gång i kvartalet.

När under de kommande två veckorna kan du lämna in dig själv på service?