• Onsdag 27 december 2017

Du har säkert hört någon säga att om vi ler så blir vi på bättre humör. Kroppen verkar alltså notera vad vi gör och får oss att må antingen bra eller dåligt beroende på beteende och mental inställning. Stämmer detta verkligen eller är det en myt?

Le med risk att känna sig falsk

Brent Scott vid Michigan State University tog hjälp av busschaufförer för att lösa gåtan. Genom att följa chaufförerna och deras snabba kontakter med många människor kunde hans forskarlag undersöka hur deras humör förändrades baserat på hur de agerade. Studien gick ut på att undersöka två typer av leenden: ”påklistrat” leende där chaufförerna fick le utan någon speciell känsla och autentiskt leende där chaufförerna skulle framkalla sitt leende genom genuint positiva tankar.

Studien visade ett par intressanta resultat. Ett leende som var framkallat av genuint positiva tankar förbättrade humöret men bara på kort sikt. Det finns indikationer som säger att detta på lång sikt leder till att den som ler börjar känna sig falsk. Man känner sig helt enkelt inte som sig själv om man aktivt försöker framkalla ett genuint leende under en för lång period.

Det påklistrade leendet gjorde att chaufförerna försämrade humöret. Ingen pardon. Kvinnor drabbades värst.

Det finns ingen snabb lösning för vårt humör

Gå ner i vikt, stressa mindre, hitta lyckan i livet – det verkar helt enkelt inte finnas någon snabb lösning på någon av dessa frågor. Till den listan kan vi nu alltså lägga till punkten om gott humör. Om vi vill vara på genuint glatt humör så verkar det handla om att långsiktigt jobba med oss själva och kanske fundera över vilka vi är, varför vi reagerar som vi gör i vissa situationer och om vi verkligen är sanna mot oss själva i våra livsval. På detta sätt kan vi hitta en inre harmoni som ger en positiv känsla snarare än att vi aktivt måste försöka framkalla den.

Om det känns jobbigt att börja med en långsiktig process så finns det dock ett konkret tips: le! Le med en framkallad genuint positiv känsla! Men inte för länge. Kanske kan det leendet ändå få dig på lite bättre humör under en startperiod för att orka sätta igång en större förändring?