• Onsdag 24 november 2021

Stresshantering består av många komponenter som är olika viktiga för oss alla. En komponent är dock grundläggande och som du aldrig kommer kunna ignorera: din nattsömn.

Tortyrmetoden

Sömn. Så fantastiskt skönt att vara utvilad. Samtidigt så fantastiskt tråkigt att gå och lägga sig. Det är lite som att gå till gymmet. Det kräver en kraftansamling före men är så skönt efter. Om man är trött och sliten så har man ingen energi till att motionera. På samma sätt kan det vara svårt att hitta energi till att gå och lägga sig om man är trött och sliten, hur motsägelsefullt det än kan låta.

Du kan ha ett perfekt liv där allt är i balans. Ekonomin är under kontroll, relationerna är på topp och du har härliga planer inför framtiden. Sedan låter du bli att sova ordentligt ett par dagar i sträck och då blir du ett vrak. Brist på sömn är helt enkelt det enklaste sättet om du vill må riktigt dåligt. Det är till och med en tortyrmetod i många länder. Om du vill minska din stress så gäller det därför att du tar tag i din sömn först. Sedan kan du arbeta med andra strategier.

Enkel matematik

När du är trött och sliten så känner du kanske att du måste få din hjärna att slappna av lite. Istället för att gå och lägga dig i tid så fastnar du framför Netflix på soffan. Eller så lägger du dig och pillar på mobilen i tre timmar innan du till slut försöker somna. Du är trött men vill inte sova. Knasigt men sant.

Vi har ett sömnbehov som är ungefär åtta timmar. För att vi ska få ihop detta sömnbehov så behövs enkel matematik: vi måste ligga i sängen åtta timmar utan mobil, padda, böcker eller andra prylar. Annars är det ju helt omöjligt att få ihop de där åtta timmarna. Det innebär att du måste gå och lägga dig åtta timmar innan du ska kliva upp. Förmodligen behöver du gå och lägga dig 8,5 timmar innan du ska kliva upp eftersom det kanske tar en liten stund att somna.

Ligg i sängen tillräckligt mycket

Jag förstår om du tänker: ”nej, det kan jag absolut inte göra, det har jag inte tid med”. Gnäll då inte över att du är trött och sliten. Du kan inte både äta kakan och ha den kvar. Antingen accepterar du att du är trött, stressad och sliten eller så siktar du på att gå till sängs 8,5 timme innan du ska kliva upp. Minst åtta timmar behöver spenderas i sängen utan prylar om det ska gå ihop.

Sedan finns det givetvis andra bekymmer som sätter stopp för god sömn. Depressioner, ångestproblematik, sjukdomar och annat. Men grunden handlar ändå om att du faktiskt ligger i sängen. Börja där. Du kan inte sova samtidigt som du bläddrar på Instagram, det är antingen eller.

 

Är du trött och stressad? Vill du bli piggare och lugnare? När behöver du kliva upp imorgon? När behöver du då gå till sängs ikväll om du ska kunna ligga i sängen åtta timmar utan prylar?