• Onsdag 22 maj 2019

Förutom att stress leder till dåliga saker såsom sjukdomar och minnesproblematik så tenderar stress även att minimera våra härliga upplevelser. Låt oss denna vecka fundera på hur vi istället kan maximera dessa.

När restaurangbesöket blir minimerat

Föreställ dig att du ska ut och äta middag med ett par vänner. Alla har verkligen fullt upp i sina liv så ingen har riktigt tid att leta upp någon bra restaurang i förväg. Ni bestämmer er till slut för att träffas på centralstationen klockan 18 för att tillsammans hitta något ställe att äta på. Två av kompisarna kommer lite sent eftersom de har så mycket att göra. Alla andra går från restaurang till restaurang bara för att upptäcka att inget ställe är sådär perfekt som ni hade önskat. Antingen är fel typ av mat, för högljutt eller helt enkelt fullsatt. Till slut tvingas ni bara ta första bästa hak med förevändningen att ”det är ju sällskapet som är det viktiga”.

Givetvis är sällskapet det centrala med en sådan träff men tänk om ni även hade hittat den där superhärliga restaurangen. Den gemensamma upplevelsen hade kunnat maximeras genom lite planering på förhand men allas tidsbrist satte stopp för detta. Här har vi ett enkelt exempel på hur ett pressat liv minimerar en upplevelse istället för att maximera den.

Stress tar udden av härliga upplevelser

Tänk det omvända scenariot. Någon eller några i gruppen hade tagit fram ett förslag på en härlig restaurang och bokat bord i förväg. Alla hade planerat övriga aktiviteter i kalendern på ett sådant sätt att ingen kommer försent. All tid tillsammans hade därmed spenderats tillsammans på den härliga restaurangen istället för att komma försent eller flacka omkring på stan letandes efter något lämpligt ställe. Upplevelsen av den gemensamma träffen hade maximerats.

Samma tanke kan användas i stort och smått. Om du älskar att dricka kaffe, kastar du då i dig din kopp kaffe utan att du märker det eller känner du den härliga smaken när du för koppen till din mun? Om du ska åka iväg på en semesterresa i sommar, har du då bokat hotell och nöjen i god tid så att era favoritupplevelser inte är fullbokade eller för dyra? Om du ska påta i trädgården på lördag, har du allt som behövs så att du slipper använda halva lördagen till att springa i affärer och jaga det som saknas?

Stress leder till många riktigt dåliga saker såsom sjukdomar, dåligt humör och minnesproblematik. Det jag vill säga med detta veckobrev är att stress även tar udden av de härliga upplevelserna i livet. Det kan kännas som en härlig kick att ha mycket att göra och en full kalender. Faktum är att en sådan livsstil snarare resulterar i att du minimerar dina upplevelser istället för att du maximerar dem. Du blir den där kringflackande personen som letar efter en restaurang istället för att befinna dig i en. Du blir kanske projektledaren på jobbet som drar i en massa trådar utan att komma i mål. Du kanske till och med blir den där som inte hann med att göra någonting i trädgården när du äntligen fick en ledig lördag bara för att du inte hann planera. Jag har varit en sådan och jag tänker aldrig mer gå tillbaka till det stadiet.

Maximera istället för att minimera

Om du känner att du minimerar istället för att maximera dina upplevelser, fundera då på varför detta sker. Fundera på vad som krävs för att du ska kunna släppa tankarna på jobbet, avsätta tid till proaktiv planering och tänka efter före. För två veckor sedan skrev jag om att släppa jobbet på helgen med ett magiskt piller, kan det vara en bra metod eller finns det andra sätt i ditt liv?

Vilken härlig upplevelse har du framför dig denna vecka? Vad kan du göra idag för att den upplevelsen skall maximeras?