• Onsdag 10 mars 2021

För en stressad själ så låter konceptet meditation inte alls lockande: sitt stilla och gör ingenting. Låt mig berätta om hur det gick till när jag bytte inställning till meditation.

Hur ska vi hinna med allt?

Det är lätt att stresspåslaget ökar varje gång ordet meditation dyker upp. Om vi bara sitter still och inte gör någonting, hur ska vi då hinna med allting? Alla mail, ärenden och projekt står ju inte still. Risken är väl att inboxen bara växer okontrollerat om vi inte hela tiden har koll på den och genomför allt?

Ungefär så har det låtit i mitt huvud. Jag hinner inte sitta still. Jag blir bara mer stressad om jag sätter mig ner och försöker att tänka på ingenting. Jag vill inte sitta still. Efter att jag gick in i väggen år 2016 så dröjde det ytterligare två år innan jag på allvar började med meditation och insåg var mitt problem hade legat hela tiden.

Tävla i meditation

Min ingång till meditation gick genom teknologi. Jag älskar tekniska prylar och råkade snubbla över Muse Headband. För tydlighetens skull vill jag säga att jag inte har något samarbete med Muse och får ingen ersättning för att berätta om deras produkt. Det är ett sorts pannband som mäter hjärnvågor och skickar data till min smartphone. I telefonen kan jag med hjälp av deras app se hur aktiv min hjärna är. Det hela blev en tävling för mig: kan jag klara att lugna ner hjärnan så att jag tänker minimalt under en tiominutersperiod? Kan jag göra det under 20 minuter? Eller kanske 45?

Det jag gjorde var att tävla mot mig själv i meditation. En del har menat att detta inte är meditation på riktigt. Jag hävdar att det är som att ta en joggingrunda med en pulsklocka. Joggingen utförs oavsett om pulsklockan mäter rundan eller inte. På samma sätt utför jag meditationen oavsett om Muse Headband mäter min hjärna eller inte.

Panikkänslor

Det hände någonting väldigt intressant i början av mina meditationer: jag fick panikkänslor. Min hjärna har varit uppe i varv så länge jag kan minnas. Detta var kanske första gången i mitt liv då jag strävade efter att ha så lite tankar som möjligt. När jag tänkte mindre och mindre, och därmed slappnade av mer och mer, så hamnade jag på väldigt låga hjärnvågsnivåer i appen. Varje gång jag närmade mig dessa låga nivåer så kom paniken upp till ytan. Jag var tvungen att öppna ögonen, skaka av mig panikkänslorna, och sedan börja om från början. Min hjärna tillät inte mig att vara avslappnad, då fick jag panik.

Under denna period gick jag fortfarande i terapi och diskuterade detta med min terapeut. Förmodligen låg det väldigt grundat i mig att jag inte får sitta still. Det var inte accepterat att göra ingenting för då var jag ingenting och då dög jag inte. Där någonstans bottnade min panik.

Tankevakuum

Trots panikkänslorna så fortsatte jag mina meditationer dagligen. Ibland satt jag 30 minuter, ibland bara fem. Varje gång jag närmade mig de låga nivåerna av hjärnvågor så gick det bättre och bättre. Jag lärde mig att min hjärna blir betydligt lugnare om jag samtidigt försöker uppnå fysisk avslappning. Till slut kunde jag få riktigt långa perioder med total stillhet utan panik.

Idag har jag gjort flera hundra pass med min Muse Headband och har till och med slutat använda den sedan något år tillbaka. Jag mediterar fortfarande varje vecka, men nu gör jag det inte som en tävling. Nu gör jag det för att jag vet hur fantastiskt skönt det är att befinna sig i ett totalt tankevakuum. Mina tankar blir tydligare och mitt fokus har förbättrats markant. Framför allt är jag betydligt lugnare inombords.

Bättre fokus och lugnare sinne

Jag har länge tänkt att meditation är tråkigt tidsslöseri. Idag är det ljuvlig lindring. All forskning säger att meditation är ett utmärkt recept för att undvika stress och utmattning. Jag tog vägen genom teknologin men det behöver inte du göra. Du behöver heller inte tro att du måste hitta någon klippa vid havet där du kan sitta i lotusställning i vacker solnedgång.

Gör det enkelt för dig: luta dig tillbaka i din kontorsstol eller lägg dig i din soffa. Prova att vara stilla i fem minuter. Jag förstår om du tycker det känns tråkigt men blunda och se om du kan hamna i det där magiska tillståndet där ditt sinne flyter i total frid. Din hjärna kommer garanterat att fladdra iväg i tankar, minnen, stress eller panik. Det är helt okej. Prova imorgon igen, fem ynka minuter. Om du somnar så behöver du sömn. Sov då ikapp din sömnbrist och meditera sedan när den grundläggande detaljen i livet är ordnad.

Efter en liten tid så kommer du förmodligen få bättre fokus, ett lugnare sinne, mindre risk för sjukdomar och mer kreativitet. Framförallt positionerar du dig längre bort från den vägg som du inte vill gå in i.