• Onsdag 20 april 2022

Vad händer när du utsätts för extra påfrestningar? Har du utrymme för flexibilitet eller blir du knäckt?

Vikten av flexibilitet

Om du någon gång suttit i ett flygplan och tittat ut på vingen så har du säkert sett hur den vajar på ett lite skrämmande sätt. Vingen är inte fast utan böjer sig upp och ner med vind och turbulens. Vid en första anblick kan det te sig skrämmande, kommer vingen att gå av nu?

Faktum är att vingen måste vara flexibel för att klara av den otroliga belastning som den utsätts för. Om vingen hade varit helt stel och sedan utsatts för plötslig turbulens, då hade risken varit stor att den knäckts mitt itu. På grund av sin flexibilitet så är den följsam i sin rörelse och klarar belastning och påfrestning.

Ett stelt liv blir sårbart

Hur ser ditt liv ut? Är det stelt eller har du utrymme för flexibilitet? Om det skulle dyka upp ett plötsligt problem, har du då möjlighet att böja dig lite fram och tillbaka för att klara den påfrestningen eller knäcks du direkt? Är din kalender så fullbokad att du inte skulle kunna klara en enda försening? Är antalet åtaganden och krav på dig så många att om det uppstår problem på ena kanten så blir det katastrof överallt direkt?

Om ditt liv och din situation kräver att allting flyter perfekt och felfritt för att gå ihop så blir livet stelt. Detta gör att du blir sårbar. Vems liv flyter egentligen perfekt hela tiden? Du utsätts konstant för prövningar, problem och utmaningar. Om du är i en stel situation så riskerar dessa problem att skapa stora mängder stress. Då är det dags att börja fundera över hur du kan skapa mer flexibilitet för att förebygga denna stress.

Tänk fem kommande problem

Prova att planera in utrymme för problem den kommande veckan. Tänk att du kommer att utsättas för fem oväntade problem just denna vecka. Dessa problem kommer att kräva extra mycket tid och energi av dig. Hur kan du planera din vecka för att ha både energi och tid över så att du inte knäcks mitt itu vid minsta extra påfrestning?