• Onsdag 9 oktober 2019

Vår hjärna har en alarmcentral som hela tiden letar efter faror: Amygdala. Visste du att den blir ännu bättre på att hitta faror när du är stressad?

Hellre en gång för mycket

Amygdala låter kanske som en av sagovärldarna i Bröderna Lejonhjärta. Man skulle faktiskt kunna säga att Amygdala är en liten sagovärld men den finns inte i Astrid Lindgrens böcker utan i din och min hjärna. I denna lilla värld dyker det upp sagor som handlar om faror. Amygdala scannar nämligen hela tiden av vår omgivning och letar efter allting som kan vara ett hot. Förmågan att uppleva fara försvinner om Amygdala inte fungerar, detta har man upptäckt genom olika expermient.

Den där mörka gränden, kan det dyka upp en rånare från den? Den här snabba taxichauffören, kommer han att krocka? Det här e-postmeddelandet, kommer det innehålla kritik mot mig? Amygdala fungerar som en brandvarnare som hellre tjuter en gång för mycket än en gång för lite. Allt för att vi ska öka våra chanser att överleva.

Amygdala växer av stress

Den som upplever stark stress under en längre period får förändringar i hjärnan. En av dessa förändringar är att Amygdala växer sig större, vilket innebär att den blir ännu bättre på att hitta potentiella faror. Ju mer du stressar, desto farligare kommer din hjärna tycka att världen är. Om du har stressat mycket så kan det exempelvis vara svårare att sätta sig i en teatersalong utan att känna panik över den trängda situationen. Det kan också vara svårare att ta emot kritik från sina kollegor.

Eftersom Amygdala hela tiden letar efter faror och hetsar upp resten av hjärnan så kan vi fundera på hur vi kan minska antalet potentiella faror. Om du arbetar i ett öppet kontorslandskap så uppfattar exempelvis hjärnan en fara när folk promenerar bakom dig. Har du i så fall möjlighet att byta din plats så att du inte får någon bakom dig? Om du har ett svårt projekt framför dig så är det lätt att hjärnan hetsar upp sig över allting som kan gå snett. Kan du i så fall planera projektet på ett proaktivt sätt så att din hjärna slipper känna oro?

Var proaktiv med dina faror

Om du vill minska din stressnivå så gäller det att du börjar ge din hjärna möjlighet att vila med jämna mellanrum. Det kan vara svårt att hitta tid och möjlighet att göra detta i vardagen. Det handlar ofta om att vi behöver hitta den där första lilla strategin som gör att vi får lite extra energi eller lite tid över. Sedan gäller det att använda den energin till att vila och på ett proaktivt sätt fundera på hur vår liv kan bli lite lugnare. Risken är nämligen stor att vi börjar göra mer när vi får mer tid och energi över. Akta dig för den fällan.

Ett litet men enkelt första steg till att få mer tid och energi är just att proaktivt undanröja faror och problem redan innan de uppstår. Om du tänker lite i förväg, vilka faror och problem skulle din hjärna kunna upptäcka just idag? Hur kan du planera din dag så att du, i förväg, undanröjer dessa problem?