• Onsdag 29 september 2021

Du har planerat att göra någonting riktigt spännande och häftigt, men du får inte berätta det för någon. Skulle du då göra det?

Prestera och leverera

Stress kan uppstå genom att vi behagar andra och jagar uppmärksamhet istället för att behaga oss själva och verkligen göra det vi vill. Den som gör saker bara för att bli populär behöver nämligen fortsätta göra saker för att behålla sin upplevda status eller popularitet. Den typen av uppmärksamhet falnar snabbt och behöver fyllas på hela tiden.

Låt säg att du har hamnat i en sits där du känner att du måste leverera och prestera för att bli accepterad och få vara med i gänget. Det innebär att du hela tiden jagar prestationer, resultat och klappar på axeln. Den dagen du inte levererar så får du ingen klapp på axeln och då kommer tvivlet. Duger jag? Får jag verkligen vara med?

Inre tillfredsställelse

Känslan att tvingas prestera för att få vara med är en sorts kollektiv tyst illusion. Och om alla i sällskapet hela tiden levererar och presterar så har förmodligen alla samma illusion: ”jag måste ligga på topp, annars får jag inte vara med”. Risken är även att sällskapet börjar se ner på den som inte ligger på topp i en sorts projektion. De vill själva inte hamna i den sitsen, och därför blir den sitsen avskydd.

Den som istället vågar vara sann mot sig själv skapar en annan sorts inre tillfredsställelse. När du gör någonting som du själv är nöjd över så tenderar den känslan att hålla i sig betydligt längre än uppmärksamheten från omgivningen. När du är sann mot dig själv behöver du inte fylla på i samma omfattning och där någonstans minskar jakten och stressen.

Beroendeframkallande kickar

Problemet med att vara sann mot sig själv är att det inte skapar samma kick som uppmärksamheten från omgivningen gör. När någon blir imponerad över dina prestationer så lättar du från marken. När du gör någonting bara för din egen del så får du en inre tillfredsställelse men inte alls samma kick.

Kickar är beroendeframkallande. Själva kicken kan också vara en anledning till att du har fastnat i prestationsfällan där du jagar nästa kick för att slippa må dåligt. Fundera då på varför du behöver de där kickarna. Flyr du från jobbiga tankar? Flyr du från någonting som du egentligen borde reda ut? Eller handlar det bara om att du vill bli accepterad?

Hemliga veckor

Nästa gång du gör någonting som troligtvis imponerar på din omgivning, tänk såhär: om det du ska göra är hemligt, du får inte berätta det till någon eller lägga ut det på sociala medier, hade du då gjort det ändå? Om svaret är nej så håller du på att göra saker bara för att imponera på andra eller skaffa dig en kick. Då är du inte sann mot dig själv.

Föreställ dig att allt du gör de kommande två veckorna skall förbli hemligt. Ingen ska få veta någonting och ingenting ska postas på sociala medier. Vilka av dina aktiviteter hade du då struntat i? Där har du kanske svaret på vilka aktiviteter i ditt liv som egentligen bara skapar stress. Rensa undan den typen av aktiviteter och våga vara helt sann mot dig själv.

Fundera även på vilka i din omgivning som blir uppriktigt glada när du är sann mot dig själv. Prova att umgås lite mer med dem istället för de där som bara blir imponerade över dina prestationer och som kräver att du måste fortsätta att stressa runt för att prestera, leverera och imponera. Detoxen från kickarna kan ta lite tid, men när du väl kommit förbi det så uppstår ett äkta inre lugn.