• Onsdag 12 oktober 2022

I många kretsar är man ball om man är busy. Om du inte utför någonting, är du någonting då? Låt oss reda ut saken i detta veckobrev.

Jag måste få saker gjorda!

Jag har ofta haft den där inneboende känslan som säger att jag måste utföra saker. Jag måste få någonting gjort och åstadkomma det ena eller det andra. Om jag inte utför en enda sak, vem är jag då egentligen?

Varje vecka föreläser jag på olika arbetsplatser eller för allmänheten om stress. Jag pratar med väldigt många om ämnet stress och alldeles för ofta hör jag samma sak: jag måste få saker gjorda! För mig har denna strävan bidragit till att jag försökt utnyttja varje sekund till något produktivt, haft varje kväll och helg uppbokad på aktiviteter och betalt kalaset med stress och genom att sova alldeles för lite. Är det verkligen ett effektivt, sunt och vettigt liv?

Hur andra ser på dig

Det finns en norm på många ställen att stress är statushöjande. En fulltecknad att göra-lista visar att du inte är en latmask. En späckad kalender med sociala aktiviteter visar att du är populär. Ett högt promenadtempo i korridoren visar att du har ambitioner, är framåtlutad och förmodligen någon man vill umgås med.

Allt jag skrivit ovan handlar om hur andra ser på dig. Givetvis vill du att andra ska ha en positiv syn på dig så därför kanske du fortsätter med detta beteende. Den som stannar upp och tar en liten extra titt på dig kommer dock snabbt se att du även utstrålar någonting helt annat: du saknar en inre trygghet.

Trygghet

När du springer runt och försöker se bra ut inför alla andra, vilken syn har du på dig själv? Om du hela tiden är orolig för vad alla andra ska tänka och tycka så kommer du behöva arbeta som en galning för att hålla uppe den där fasaden. Det skapar en hel del stress. Det finns en bättre lösning.

Om du istället blir trygg i dig själv, vilket innebär att du inte behöver jaga acceptans och godkännande från omgivningen, så behöver du inte arbeta lika hårt. Om du är trygg i att du gör ett bra jobb utan att springa i korridorerna, att du är en kul person att umgås med även om din kalender inte ser fulltecknad ut och att du är fylld av ambitioner även om din att göra-lista råkar vara tom, då slipper du jaga. När du slipper bry dig om vad alla andra ska tänka och tycka så minskar din stress.

Plocka bort

Ta en titt i din kalender och i din att göra-lista. Låtsas att samtliga aktiviteter och åtaganden skulle vara hemliga. Du får inte berätta för någon annan att du ska utföra dem. Du får inte yppa någonting om ditt liv och absolut inte posta någonting på sociala medier. Om du skulle följa denna regel, hade du då gjort allt? Vad hade du haft kvar och vad hade du plockat bort? Där har du svaret på vad du gör för din egen skull och vad du gör för att endast se bra ut inför andra.

Prova nu att plocka bort en av de där aktiviteterna eller åtaganden som gör att du ska se bra ut inför andra. Jag vet att det kan kännas lite knepigt, men det är meningen. Sedan provar du att plocka bort nästa sak som bara ska imponera på andra. Och nästa. Till slut börjar det göra lite ont i magen. Bra, då är du på rätt väg. Fortsätt sakta men säkert, bli bekväm i att göra det du tycker är värdefullt i livet istället för att arbeta upp en fasad för andra. Eller så gör du ingenting. Jag ska nämligen berätta en hemlighet: även om du inte gör ett dugg så är du en helt okej människa ändå.

Tidskrävande och utmanande

Att öka sin trygghet – visst låter det bra och en enkel lösning. Tyvärr är det all annat är enkelt. Det finns väldigt många metoder och ovanstående tips är bara en av många vägar. Att arbeta med ökad självkänsla och ökad trygghet är ett ganska utmanande arbete som kräver en hel del tid. Men eftersom du har ambitioner, är lite framåtlutad och vill åstadkomma saker då är jag övertygad att du klarar det.

Vilken är den första uppgift du kan plocka bort här och nu?