• Onsdag 11 november 2020

Kämpa nu, njut sen. Ta i nu, nästa vecka borde bli lugnare. Om livet ständigt består av dessa meningar så är det dags att ta fram ett flin.

Ett nytt projekt

Låt säga att jag är din chef. Jag har ett nytt projekt till dig och jag ska berätta vad det är. Projektet är väldigt långt, det kan nog ta flera år. Du behöver jobba oerhört hårt, förmodligen en hel del övertid. För att få ihop ditt liv så behöver du skära ner på din sömn till kanske fem- eller sextimmarsnätter. Du kommer alltså att behöva stå ut med att du blir trött och får svårt att tänka klart. Framförallt riskerar du att bli ganska otrevlig mot din omgivning av all sömnbrist.

Du kommer behöva strunta i din motion för att hinna få ihop allt. Framförallt så måste du jobba i ett högt tempo och gärna springa mellan alla möten. Du kommer varken hinna eller orka laga någon vettig mat så räkna med hamburgare, kebabrulle och många extra kilon på kroppen. Du kommer ständigt att vara lite snorig och förkyld och så finns det en risk för grava minnesproblem, hjärtinfarkt eller stroke.

Jag har inte hunnit beskriva klart vad projektet går ut på, men jag väljer att pausa i min beskrivning här ändå. Hur låter det? Vill du ha detta projekt?

Sen ska vi leva

Du har säkert redan förstått att min beskrivning här ovan handlar om projektet ”Gå in i väggen”. Alla har olika vägar in i väggen så det är givetvis ingen allmän beskrivning. Detta är dock min beskrivning av hur mitt liv såg ut innan jag gick in i väggen.

När jag är ute och föreläser om stress så pratar jag med väldigt många människor som lider av stress och utmattning. Väldigt ofta hör jag historier som liknar min. Man jobbar oerhört hårt, mår väldigt dåligt men fortsätter ändå på samma bana. Det ska ju bli bättre sen när allt är klart. Det ska ju bli lugnare nästa vecka. Sen ska vi leva, inte nu.

När jag läser beskrivningen ovan så känner jag spontant att inget projekt i världen skulle vara värt varken ansträngningen eller effekterna av det. Det skulle ju i princip handla om att koppla bort sig från sitt riktiga liv och istället leva en zombie-liknande tillvaro där allt handlar om att hålla ett så högt tempo som möjligt i varje sekund. Jag har varit där. Är du där idag?

Känna glädje under tiden

Om ditt mål är att må dåligt och bli så nedbruten som möjligt – då har du ett perfekt recept ovan. Om ditt mål istället handlar om att komma någonvart samtidigt som du håller i längden, har livslust, passion, energi och känner glädje under tiden så är taktiken en helt annan. Hur just din taktik ser ut kan jag dock inte svara på. Om du lyckas få in komponenter såsom god sömn, meningsfullhet samt ärlighet mot dig själv och dina värderingar så är du någonting på spåren. Då kommer glädjen automatiskt under arbetets gång.

Antingen känner vi glädje när vi kommer fram, eller så känner vi glädje både på vägen och när vi kommer fram. Låt oss tillsammans döda den gamla sägningen ”om du vill bli fin måste du lida pin”. Vi kanske borde omformulera den till: ”om du vill bli fin måste du ha ett flin”.

Det är helt okej att arbeta hårt för att uppnå det perfekta livet, det perfekta hemmet eller något helt annat. Men om vi inte samtidigt skapar energi genom sömn och även siktar på att känna glädje på vägen mot målet så lever vi endast i framtiden. Livet pågår nu. Också.

 

Lever du idag? Eller tänkte du leva först nästa vecka? Vad kan du göra idag för att känna glädje även under denna vecka?