• Onsdag 27 november 2019

Har du koll på dina signaler som berättar att du är nära väggen? Om inte, vet du vem du ska fråga?

En lista över signaler

Ofta när jag är ute och pratar om stress så ber folk mig att komma med en lista. Många vill ha en lista över signaler som berättar att de håller på att bli utmattade och gå in i väggen. Frågan är väldigt bra, för om vi inte känner till våra signaler så kan det vara svårt att veta i vilket tillstånd vi är. Problemet är bara att jag inte kan ge någon en sådan lista.

Vem i ditt liv är det som kan hjälpa dig att förstå om du är stressad eller inte? Vem skulle du kunna rådfråga gällande om en relation är bra eller dålig för dig? Vem borde du vända dig till om du vill veta hur du mår? Svaret på den frågan är inte din partner, din kompis, dina föräldrar eller jag. Den du ska vända dig till är dig själv.

Olika svar från olika personer

Låt säga att du känner dig sliten, har för mycket att göra och har svårt att sova på nätterna. Betyder det att du är nära att gå in i väggen? Om du frågar en läkare så finns det tydliga kriterier för olika sjukdomsfall och kanske kan din läkare ge dig någon diagnos enligt en förutbestämd och allmän checklista. Om du frågar en kompis så kanske kompisen bara får träffa dig när du är glad och orkar ta en fika, så kompisen tycker att du ser stark och pigg ut. Om du frågar din partner så kanske den personen att du ofta är på dåligt humör och tycker därför att du borde vila mer. Du kan få helt olika svar om du frågar olika personer.

Om du istället sätter dig ensam med endast en kopp kaffe eller te framför dig, släpper egot, slutar tänka på vad andra tror och tycker och verkligen tillåter dig att tänka dina egna tankar så händer det någonting annat. Hur mår du? Hur mår du på riktigt? Vad behöver du bli av med i ditt liv? Vad behöver du tillföra? Om du lyckas släppa tanken på vad alla andra ska tycka och tänka om dig så kommer sanningarna. När du vågar tänka ditt eget drömscenario över hur ditt liv ska se ut, oavsett vad andra tycker, då får du även de sanna svaren.

Coach eller kompis

Det kan vara svårt att våga tänka sina egna tankar. För mig har ofta förmanande tankar kommit in. ”Vad ska han tycka, och vad ska hon tänka?”. Då kan en coach, terapeut eller någon annan professionell samtalspartner vara ett bra alternativ. Det kan kännas bra att prata med en kompis eller en partner. Glöm inte bort att din kompis eller din partner vill att du ska må bra. En bra coach vill inte det i första hand. Coachen vill hellre att du ska hitta dig själv. Det kan betyda att du mår lite sämre ett tag när du går igenom förändringar. När du senare kommer igenom dessa förändringar, då hittar du ditt sanna jag och med det kommer ofta glädje och tillfredsställelse.

Under det senaste åren har jag gradvis slutat lyssna på vad andra säger och minskat antalet självhjälpsböcker som jag läser. Jag vet att det låter motsägelsefullt eftersom jag nu själv skrivit en bok som kommer ut i februari. Ett hett tips: läs inte min bok och lyssna inte så mycket på vad jag säger. Gör som jag gör: jag har börjat lyssna på mig själv. Hur mår jag? Vad vill jag? Vad vill jag på riktigt? Min upplevelse är att det krävs lite mod att fullständigt strunta i vad andra ska tycka och tänka. Men när jag lyckas med det, då börjar jag bli sann mot mig själv. Då vet jag också instinktivt hur jag mår och vilka förändringar som är bäst för mig.

 

Letar du efter en lista med signaler som talar om hur du mår? När under den kommande veckan kan du istället sätta dig i ensamhet, släppa egot och leta efter svaren inom dig själv? Hur mår du? Vad behöver du? Vad borde du släppa?