• Onsdag 18 september 2019

När det är full rulle och mycket på att göra-listan så är det lätt hänt att vi skippar sömn och återhämtning. Det går faktiskt att vila samtidigt som man får någonting gjort. Låt mig berätta hur det går till.

Effektivisering löser egentligen inte dina problem

När kalendern är full och det är många bollar i luften så kan det vara svårt att hitta tid till att vila. Som jag skrev i mitt veckobrev för några veckor sedan så är brist på återhämtning den stora boven i dramat när vi pratar om stress och utmattning. Därför gäller det att i alla lägen lyckas vila så att vi inte riskerar att köra in i väggen. Frågan är hur vi egentligen hittar tid till att vila när vi har så mycket att göra? Det finns ett enkelt trick som handlar om att vi vilar delar av vår trötthet i taget.

Innan jag förklarar hur vi vilar delar av vår trötthet så måste vi vara överens om att denna strategi egentligen inte löser grundproblemet. Om du ständigt har en full att göra-lista så spelar det ingen roll vilka effektiviseringsmetoder du använder. Du kommer nämligen bara att använda metoderna i ett enda syfte: att få ännu mera gjort. Grundproblemet, att din att göra-lista konstant är full, handlar troligtvis om någonting annat. Kanske känner du inte att du duger om du inte presterar? Kanske bedövar du jobbiga tankar med att hålla dig sysselsatt? Om du ständigt befinner dig i en ohälsosam snedbalans så måste du ta dig tid till att fundera på rotorsaken. När jag nu pratar om att få saker gjorda så se till att du använder din frigjorda tid och energi till att lösa rotorsaken.

Tre olika tröttheter

Det finns tre typer av trötthet: mental, fysisk och emotionell.

  • Mental trötthet kan bland annat handla om att huvudet har fått tänka mycket och arbeta intensivt. Det kan också handla om att vi har lärt oss en massa ny information som snurrar runt i huvudet. Vi kan också ha varit på nya platser eller i nya situationer och fått många nya intryck som gör att hjärnan känns trött.
  • Fysisk trötthet handlar om att vi är trötta i kroppen. De enklaste exemplen är att vi har motionerat eller utfört någon form av kroppsarbete.
  • Emotionell trötthet handlar om att vi har vistats i miljöer med många människor, hjälpt andra med deras problem eller bara varit i en situation där vi har ständiga sociala kontakter.

Dessa tre typer av trötthet behöver vila. Här följer exempel på hur du vilar dina tröttheter:

  • Vila din mentala trötthet genom att göra någonting som inte kräver någon större tankeverksamhet. Du kan också tillåta dig att bara glo, dagdrömma eller meditera.
  • Vila din fysiska trötthet genom att sitta eller ligga ner. Om kroppen känner sig spänd så kan du även göra avslappningsövningar för att hitta en fysisk avspändhet.
  • Vila din emotionella trötthet genom att dra dig undan och hitta tystnad eller egentid. Det kan också handla om att bara kramas med sin partner.

Om det är någon av dessa punkter där du inte känner trötthet så vågar du istället utnyttja den:

  • Om du inte är mentalt trött så vågar du planera något projekt. Du kan utföra koncentrationskrävande uppgifter eller andra saker som kräver ansträngning från din hjärna.
  • Om du inte är fysiskt trött så vågar du utföra kroppsarbete. Motionera, påta i trädgården, städa eller andra uppgifter som kräver att du använder din kropp kan utföras.
  • Om du inte är emotionellt trött så vågar du träffa folk eller befinna dig i nya sammanhang som annars kan kännas lite påträngande.

Hitta din kombination

Nu är det dags att hitta din kombination. Fundera först på vilken typ av trötthet du känner. Fundera sedan på vilken typ av trötthet som du inte känner. Låt säga att du känner dig fysiskt trött men samtidigt mentalt pigg, då kan du sitta ner och planera det där projektet. Om du däremot är mentalt trött men fysiskt pigg så kan du istället städa eller påta i trädgården (utan ljudbok i öronen, eftersom det förmodligen gör dig mentalt tröttare). Om du är emotionellt trött men fysiskt pigg, då kanske du ska ta en runda i joggingspåret, ensam, och låta din mentala status avgöra om du samtidigt klarar av att lyssna på den där ljudboken.

Som du säkert förstår så kan man kombinera detta på många olika sätt. Tricket är att du hela tiden ska hitta din vila när du samtidigt är aktiv. Glöm dock inte bort vad jag skrev i början. om du ständigt har fullt upp så finns det något annat grundproblem som du slutligen behöver hitta orsaken till.

Den fjärde tröttheten

Det finns faktiskt en fjärde trötthet också: sömnigheten. Om du är sömnig, oavsett vad du känner kring de andra tre tröttheterna, så finns det bara ett enda sätt: sov. Om du inte sover ordentligt och om du känner dig sömnig så spelar det faktiskt ingen som helst roll vad du gör i övrigt. Du kommer ändå att vara trött.

 

Vilken eller vilka tröttheter känner du precis här och nu? Vad kan du göra för att vila dessa tröttheter? Vilken aktivitet kan du göra som istället utnyttjar det eller de områden som du är pigg inom?