• Onsdag 6 juni 2018

Grattis Sverige! Idag på vår nationaldag tänkte jag passa på att ta tempen på hur det går för oss i Sverige. Hur många är egentligen sjukskrivna för utmattningssyndrom? Låt oss titta på lite statistik.

Sjukskrivningar för utmattningssyndrom i Sverige

Ovan visas en graf över antal pågående sjukfall för Försäkringskassans kategori F43: ”Anpassningsstörningar och reaktion på svår stress”. Här hittar vi utmattningssyndrom men även posttraumatisk stress och andra akuta reaktioner på stress. Jag har försökt få ännu mer detaljerad statistik men Försäkringskassan hälsar att det här är det bästa de kan leverera. De kan heller inte ge några siffror från före 2005 så därför börjar vi vår analys där.

2005 – 2010

Under den här perioden så minskade i princip alla sjukdomsgrupper i Sverige, inte bara psykiska sjukdomar. Det finns flera teorier kring detta och förklaringarna varierar beroende på vilken partifärg vi anammar. Utan att ge mig in i någon politisk debatt så noterar jag att regeringen gjorde en rad åtgärder för att få folk i arbete. Dels gjordes en rad ändringar i sjukförsäkringen, dels infördes den så kallade sjukhusmiljarden för att stötta vårdens arbete. I hur stor grad folk mådde bättre under denna period går alltså att debattera på ett politiskt plan. Låt oss ta den debatten i något annat forum och bara konstatera att antalet sjukskrivna sjönk rejält.

2010 – 2017

År 2010 vände det. Sjukskrivningarna ökade igen. År 2008 infördes en maximal tidsgräns för sjukskrivningar och många blev utförsäkrade. Två år senare, 2010, gavs många möjlighet att åter bli sjukskrivna och detta är Försäkringskassans förklaring till vändningen. Därefter har vi haft en otrolig ökning av antalet sjukskrivna för stress. Antalet kvinnor nästan sexdubblades under perioden, antal män ökade med 4,5 gånger. Statistiken innehåller toppar under vintrarna och dalar under somrarna. Stress har under denna tidsperiod varit en stor samhällsfråga som debatteras och diskuteras på alla nivåer.

2017 – 2018

Trendbrott! Kurvan följer inte riktigt samma linje som tidigare. Det pågår just nu ett sorts krig mellan läkarkåren och Försäkringskassan. Jag har själv pratat med både läkare och handläggare på Försäkringskassan om detta. Min personliga sammanfattning är att läkarna vill sjukskriva patienter medan Försäkringskassan försöker slinka undan. Handläggarna på Försäkringskassan hävdar att läkarna slarvar med sjukintygen. Jag vill inte ge mig in i kriget. Jag bara noterar att den nedåtgående kurvan skulle kunna bero på att Försäkringskassan håller på att vinna kriget. Vi har färre sjukskrivna för stress men mår folk bättre?

Statistiken visar inte allt

Glöm inte att siffrorna ovan handlar om de som faktiskt blivit sjukskrivna. Problemet med stress är inte begränsat till de som får en diagnos och sjukpenning. Det finns många som är slitna och stressade på våra arbetsplatser som inte syns i grafen ovan.

Om det hade funnits en enkel lösning, ett enkelt piller eller ett enkelt svar på problematiken med stress så hade vi inte haft några problem idag. Vi måste alla bli bättre utbildade inom detta område och se till att skaffa oss de strategier som krävs i vårt liv för att inte bli en del av detta samhällsproblem.

Ha nu en riktigt skön och stressfri nationaldag!