• Onsdag 7 oktober 2020

Har du hamnat i en rävsax full av stress? Känns allting hopplöst? Då kan du behöva skapa förutsättningar för kreativitet.

Vi kan ana när kreativitet inte kommer

När fick du senast en riktigt bra idé eller en aha-upplevelse? Var det när du stod i duschen, körde bil ensam utan bilradio eller när du låg och drog dig i sängen utan mobilen i handen? Eller var det när du skrev ett mail samtidigt som du deltog i ett videomöte? Eller kanske när du lyssnade på en ljudbok samtidigt som du försökte mata barnen och vika tvätt?

Det sägs att de riktigt bra idéerna tenderar att komma när vi minst anar det. Jag påstår att vi kan snäva ner detta ytterligare. Vi kan ana när vi inte kommer att få några bra idéer. De goda idéerna kommer väldigt sällan när vår hjärna är upptagen med att göra flera saker samtidigt, lösa akuta problem eller på annat sätt är fulla av stress. Då kommer det mest praktiska idéer med kort horisont som vi kan använda för att ta oss ur den aktuella situationen. Om vi vill hitta den där lite mer framåtblickande insikten så kan vi inte förvänta oss att den kommer i ett hetsigt och forcerat läge.

Det snabbaste sättet att minska stress

I både mina veckobrev, föreläsningar och bok har jag länge förespråkat att bara tillåta sig att glo. Genom att släppa mobilen, ta av hörlurarna, hitta en plats utan distraktioner och bara glo ut i det tomma intet så får hjärnan vila. Detta är det snabbaste sättet att minska stressnivåerna i hjärnan. När jag säger ”snabbaste” så vill jag vara noga med att det trots allt inte går speciellt snabbt. Du blir inte stressfri efter fem minuter. Det kan krävas dagar, veckor eller månader. Därför möter jag många som helt enkelt låter bli. Vanliga kommentarer handlar om att det känns oinspirerande, det ger ingen snabb vinst och kroppen känns rastlös och ännu mer fylld av stress när vi glor. Det sistnämnda är för övrigt en utmärkt signal som säger att hjärnan är riktigt full av stress. Jag förstår allt detta, jag har nämligen varit exakt likadan själv.

Jag jobbade som en galning i 15 år innan jag gick in i väggen. Medveten närvaro, mindfulness och meditation var flum-flum som kändes otroligt onödigt. Jag blev bara mer stressad när jag försökte. Jag tyckte det kändes fånigt, tramsigt och rent av löjligt. Efter att jag gick in i väggen år 2016 så har jag både läst forskning och själv aktivt arbetat med att bara glo. Effekten av den här typen av simpel meditation är oemotstridlig och jag önskar att jag hade förstått det tidigare.

Skapa förutsättningar för kreativitet

Om du, som jag gjorde, tycker att det känns fånigt att bara stå och glo ibland så kommer du kanske aldrig att uppleva den där stunden där din hjärna får slappna av. Det innebär att du kommer att köra vidare med fullt tempo, sitta fast i ett stressat läge och aldrig låta din hjärna vila. Det innebär därmed att du sällan får de där riktigt bra idéerna och aha-upplevelserna. När du inte får dem så fortsätter du i ungefär samma tempo och samma nerbrytande riktning. Du har hamnat i en ond spiral eftersom du inte ger rätt förutsättningar för din djupare kreativitet. Om du inte hittar någon lösning så riskerar du till slut att gå in i väggen.

Om du har halkat lite snett på din väg i livet och hamnat i en situation full av stress så kan det vara svårt att komma ur den. Här gäller det att du ger din hjärna rätt förutsättningar för din kreativitet. Glo planlöst fyra minuter per dag. Låt din hjärna vila. Denna enkla och billiga medicin banar väg för att din hjärna ska kunna bli kreativ. Förhoppningsvis börjar det snart dyka upp nya tankar. När du börjar få de där nya idéerna och insikterna så börjar du kanske hitta ett sätt att komma ur din stressiga situation. Genom att börja glo i fyra minuter per dag så börjar du din väg mot att komma framåt och minska din stress.


Har du hamnat i en rävsax full av stress? Ge din hjärna rätt möjlighet till kreativitet genom att bara glo fyra minuter per dag. Du kommer att behöva denna kreativitet för att ta dig ur din situation.