• Onsdag 24 juli 2019

Den som vill undvika stress och utbrändhet behöver bland annat lära sig att separera prestation från person. Ett sätt är att säga tack till vårt prestationsbehov.

Prestationsprins eller prestationsprinsessa?

Ett enkelt recept för att bränna ut sig är att koppla ihop prestation med person. Om du vill köra in i väggen så snabbt som möjligt så ska du skaffa dig en innerlig känsla som säger att du inte duger om du inte levererar. Det här kommer nämligen få dig att prioritera bort sömn, socialt umgänge, motion eller andra viktiga saker i livet till förmån för att leverera tipptoppkvalitet i ditt arbete eller i andra sammanhang. Den dagen du inte levererar hundraprocentigt kommer du att må dåligt och där har du din drivkraft.

Det är välkänt bland forskare och psykologer att utbrända människor ofta är just prestationsprisar eller prestationsprinsessor. Ingenting får stå i vägen för prestationen. Känner du för att köra in i väggen? Varsågod, där har du ett perfekt recept.

Du har skapat ditt prestationsbehov

Om du är den där prestationsprinsen eller prestationsprinsessan så gäller det på allvar att ta tag i detta ämne. Du måste kunna leverera ett halvdant arbete och ändå känna att du duger. Jag skulle till och med vilja gå ännu längre och påstå att du måste kunna misslyckas helt och ändå känna att du duger som person. Du är helt okej oavsett om du har gjort bra eller dåligt ifrån dig.

Kopplingen mellan vad du presterar och om du duger som person finns nämligen inte på riktigt. Den kopplingen finns bara i ditt huvud. Du har själv skapat den kopplingen och förmodligen finns det en väldigt bra orsak till detta. Kanske har du behövt prestera som barn, tonåring eller senare i livet för att bli accepterad av omgivningen. Kanske har du lärt dig i unga år att du inte får vara med om du inte levererar på topp. Viljan att bli accepterad av andra är en otroligt stark drivkraft. Ditt prestationsbehov har kanske varit en överlevnadsmekanism.

Säg tack

När du har kommit ut i arbetslivet och blivit lite äldre så står du på egna ben. Du behöver inte längre den där överlevnadsmekanismen som var så viktig för dig tidigare i livet. Du är starkare än så nu. Samtidigt gäller det att du inte börjar slå på dig själv och tycka att du är kass för att du hela tiden har ett prestationsbehov. Tvärtom. Säg tack till ditt prestationsbehov.

”Tack, mitt prestationsbehov, för att du har hjälpt mig att överleva och bli accepterad av min omgivning. Jag älskar dig eftersom du har varit till stor hjälp men nu behöver jag inte dig längre. Jag har blivit vuxen och stark nog att stå på egna ben. Vi kan släppa varandra nu, du kan gå hem och vila. Ring inte mig, jag ringer dig.”