• Onsdag 12 december 2018

Vinnaren är .. (trumvirvel) .. spaljébygget i somras! Nej, det här är inget dåligt skämt. Det här handlar om reflektion i form av en personlig Oscarsgala.

Reflektion minskar stress

Reflektion. Det är lätt att det glöms bort eftersom vi i mindre och mindre omfattning upplever dötid i våra liv. Om vi får vänta på bussen så kan vi få snabb stimulans genom att plocka fram telefonen och vips så fick vi ingen reflektion.

Det är så lätt att vi hamnar i ett stressigt ekorrhjul där alla åtaganden med familjen, jobbet och fritiden bara avlöser varandra. Det gäller att då och då fundera över vad vi egentligen sysslar med för att kunna bryta dåliga mönster, ta oss ur negativa ekorrhjul och faktiskt kunna göra någonting åt den stress vi känner i vardagen. För att göra detta behövs reflektion.

Anordna en personlig Oscarsgala

I ett försök att få mer strukturerad reflektion i mitt liv har jag de senaste sex åren anordnat en personlig Oscarsgala: Andreas Awards. Jag har alltså inte producerat långfilmer. Det är själva prisutdelningen jag är ute efter. Varje halvår har jag ägnat en liten stund åt att reflektera över vad jag sysslat med sedan förra prisutdelningen.

Jag har delat in min reflektionsrunda i fem olika priser enligt följande:

  • Bästa projekt
  • Bästa goda gärning
  • Bästa komfortzonsutvidgare
  • Bästa dag
  • Bästa lärdom

Detta gör att jag måste ta fram min kalender och se vad jag egentligen har gjort. Vad var egentligen det bästa projektet under det senaste halvåret? Vilken har varit min bästa lärdom och när utmanade jag min komfortzon lite extra? Det här ger mig en riktigt härlig återblick på trevliga stunder i mitt liv och kanske kommer jag på att jag vill uppleva någonting igen?

Förutom den sköna återblicken så ger det mig också en bra nulägeskoll. Hur vill jag att mitt kommande halvår ska vara egentligen? Reflektionen tar mig från dåtid in i framtid och jag får alltid en väldigt bra session tillsammans med mig själv och mina tankar.

Reflektera med dina egna kategorier

Jag genomför denna personliga Oscarsgala varje halvår och om en månad är det dags igen. Effekten av detta är att jag kan kalibrera mitt liv och min riktning med jämna mellanrum. Dessutom får jag möjlighet att känna mig lite glad över det jag har fått uppleva istället för att gnälla över sådant jag saknar. Istället för att vara ledsen över en överfylld att göra-lista och att livet mest består av brandkårsutryckningar så kan jag se att jag faktiskt har ett ganska kul och lärorikt liv.

Om du skulle göra en egen personlig Oscarsgala och blicka tillbaka på det senaste halvåret, i vilka kategorier skulle du vilja utse vinnare?