• Onsdag 6 februari 2019

Ibland kan det vara svårt att släppa vårt jobb när vi är hemma. Tankarna snurrar, vi känner oss stressade över uppgifter som måste göras och det höga tempot följer med rakt in i vardagsrummet. Ett trick för att släppa jobbet innan vi kommer hem handlar om rastlöshet.

Tempot följer med hem

Ett sista telefonsamtal när vi promenerar ut från kontoret. På bussen hinner vi svara på ytterligare några mail, resten planerar vi att ta senare på kvällen. När vi väl är framme vid vår ytterdörr eller vid ingången till dagis så vet vi knappt hur vi hamnade där. Vi är mentalt fortfarande kvar på jobbet. Tempot är fortfarande högt trots att vi kommit in i vårt hem. Middagen fixas med den ena handen samtidigt som de sista Powerpoint-bilderna till morgondagens presentation läggs in med den andra. Vi skäller på ungarna som inte kan vara lugna. Varför måste de bråka just nu när vi har så mycket att göra?

Om du upplever ovanstående scenario så behöver du ställa en enkel fråga till dig själv: händer det här ofta? Har det blivit ett mönster i ditt liv? Det finns inget fel i att ha mycket att göra eller en tillfällig arbetstopp. Däremot kan det bli problem om livet ständigt består av ett högt tempo utan avkoppling för hjärna eller kropp. Problemet med detta mönster är att det kan vara svårt att upptäcka. Om du ständigt håller ett högt tempo så märker du det inte eftersom det har blivit normalt. Det normala borde snarare vara att du kan gå lite lugnt och fridfullt från jobbet. På vägen hem ser du vilka du möter och om det är någon som du känner så kan ni stanna och prata lite lugnt med varandra. När du lagar mat så kan du passa på att prata lite med barnen och även ha tålamod om de bråkar. Ni kanske till och med kan skratta och ha lite kul tillsammans.

Våga känna rastlöshet

Det gäller att lyckas lämna jobbet innan vi har kommit hem. Ett av många sätt består av tre steg.

1. Skapa kontroll och rätt mindset

För att kunna släppa jobbet när du kommer hem behöver du ha kontroll över din situation. Du behöver även ha en arbetssituation som tillåter dig släppa dina uppgifter. Låtsas att du äter ett piller varje gång du lämnar kontoret. Det här låtsaspillret gör att du kommer att somna och inte vakna förrän när nästa arbetsdag börjar. Det betyder att ditt arbete kommer inte att röra sig en centimeter innan nästa morgon. Hur skulle du lägga upp din arbetsdag om du visste att du skulle äta detta piller? Förmodligen skulle du se till att skaffa kontroll över och planera åtaganden på ett sådant sätt att ingenting behöver hända förrän nästa morgon. Planera på detta sätt trots att du inte har pillret på riktigt!

2. Lämna jobbet i rätt tid

Om du har en tid att passa, såsom dagishämtning eller en middag, så behöver du lämna jobbet vid en bestämd tidpunkt. Låt säga att du skall vara hemma klockan 17:00 och att resan hem tar 25 minuter från dörr till dörr. Då måste du lämna jobbet senast klockan 16:35. Om du tar det där sista telefonsamtalet och kommer iväg klockan 16:38 så blir du försenad. Det är enkel matematik. Genom att lämna jobbet i rätt tid så kan du promenera lugnt och få en möjlighet att slappna av på vägen hem.

3. Släpp mobilen och glo

Stäng av allt som kan ge dig stimulans på vägen hem. Låt mobilen ligga kvar i fickan om du åker kollektivt. Stäng av bilradion om du åker bil. Passa på att glo ut genom fönstret och låt tankarna vandra. Det här är en svår övning om du inte gjort det tidigare, nu uppstår nämligen rastlöshet. Antingen bedövar du rastlösheten genom att ta upp mobilen eller lyssna på radion. Det lite bättre alternativet är att vänta ut rastlösheten. Låt tankarna snurra och låt kroppen kännas spattig. Om du kommer på saker som du måste göra, skriv ner dem eller gör en röstanteckning. Om du bara orkar vänta och glo så infinner sig till slut ett skönt lugn. Ju oftare du gör detta, desto snabbare går det.

Ta inte den här övergången från högt tempo, genom rastlöshet, till lugn hemma på kvällen. Se till att göra den på resan hem från jobbet så att du associerar ditt hem med lugn och ro. Om det känns väldigt svårt att vänta ut rastlösheten så kan lugn musik trots allt vara ett bra hjälpmedel.

Hitta rotorsaken

Om du trots alla försök har svårt att ta dig igenom rastlöshet och släppa jobbet innan du kommer hem så är det dags att börja hitta rotorsaken. Lyssna på dina tankar. Vad är det du tänker på eller oroar dig över? Vad är det som dyker upp i huvudet? Vad skulle krävas för att du skulle bli kvitt dessa tankar och vilken är den snabbaste vägen att nå dit?

Vad behöver du göra i ditt liv för att helt och hållet kunna släppa tankarna på jobbet när du är hemma?