Foto: Sundsvalls museums fotoarkiv.
Att sova för lite är ett utmärkt sätt att försämra sin hälsa på. Småbarnsföräldrar vet precis hur dåligt vi kan må när vi ständigt blir väckta och aldrig är utvilade. Rekommendationerna pekar ofta på att 8 timmar skulle vara en bra siffra. Är det sant eller är det bara ett påhitt?
I historien kan vi hitta olika rekommendationer och krav på hur mycket vi egentligen ska sova. Låt oss ta en titt på några exempel.
Klosterregler från 1200-talet
I gamla klosterregler från 1200-talet kan vi hitta en tredelad uppdelning av livet. Ett balanserat liv skulle ha följande komponenter:
- En tredjedel sömn
- En tredjedel ”vita activa” (aktivt liv)
- En tredjedel ”vita contemplativa” (kontakt med sig själv, andra, naturen och högre makter)
En tredjedel av dygnet skulle ägnas åt sömn, det innebär alltså 8 timmar.
Demonstration i Sundsvall år 1899
Första maj år 1899 demonstrerades det i Sundsvall för allmän rösträtt. Fotografiet i toppen av detta veckobrev visar hur det såg ut och vilka skyltar som demonstranterna använde. En av skyltarna är extra intressant, den visar att demonstranterna krävde:
- 8 timmars arbete
- 8 timmars frihet
- 8 timmars hvila
Rekommendationer från National Sleep Foundation år 2015
Den amerikanska organisationen National Sleep Foundation förde samman en panel med 18 medlemmar från blandade dicipliner. Tillsammans gick de igenom en stor mängd forskningsresultat i syfte att undersöka hur mycket vi egentligen behöver sova. De kom gemensamt fram till att en vuxen människa behöver mellan 7-9 timmars sömn för att undvika sömnrelaterade hälsoproblem. Se hela tabellen hos Sleep Health Journal.
Hur mycket ska vi då sova egentligen?
Låt mig vara lite fördomsfull och tro att vi förr i tiden gick mer på känsla och nuförtiden går vi mer på mätbara forskningsresultat. Detta tack vare att vi idag har bättre teknik och instrument för att mäta hur hjärnan och kroppen fungerar. Oavsett om vi går på känsla eller använder teknik så har människor i alla tider kommit fram till samma siffra: vi behöver sova i ungefär 8 timmar.
Att arbeta emot detta gör att vi får hälsoproblem. Sömnbrist gör att kroppen blir sugen på fett och socker. Sömnbrist leder till stress, vilket leder till ytterligare sömnbrist. Låt oss ta hand om vår sömn, det är en riktigt bra start för att undvika att köra in i väggen.
Låt mig avsluta med ett citat från sömnforskaren Allan Rechtschaffen: ”Om sömnen inte tjänar något livsnödvändigt syfte, är den det största misstag evolutionen någonsin har begått”.