• Onsdag 17 juni 2020

Få skulle tacka nej till lite extra tid. Jag undrar om du egentligen är på jakt efter lite extra energi? Låt oss kika på relationen mellan energi och tid.

Tid och energi

Tid. Detta eviga dilemma. Tänk om vi bara hade haft lite mer tid över, då hade vi hunnit med allting som vi ska göra. Men om vi hade haft lite mer tid, hade inte risken då varit att vi gjort ännu fler saker? Att kunna bemästra sin egen tid är en väldigt viktig aspekt i att undvika stress och utbrändhet.

Om vi ska koka ihop alla ingredienser för att undvika att gå in i väggen så kan vi använda ett ord: energi. Du behöver energi för att undvika att gå in i väggen. Stress är inte farligt. Det farliga är bristen på återhämtning. Om du inte återhämtar dig så förbrukar du all din energi utan att fylla på. Där har du ett enkelt recept för att gå in i väggen.

Överarbete av bara farten

Den som är riktigt stressad riskerar att använda sin tid till annat än återhämtning. När jag skriver detta så vill jag också vara tydlig med att det finns flera olika sätt att uppleva stress på. Ett sjukt barn eller en pressad ekonomisk situation kan få den lugnaste person att bli riktigt stressad och här hjälper sällan lite mer tid. Men om vi fokuserar på den typen av stress som handlar om att kalendern är full och antal åtaganden är för många, då skulle ett par extra timmar under veckan göra susen.

När stressnivån är hög och när vi håller ett högt tempo så är det lätt att vi börjar överarbeta av bara farten. Vi gör klart vår del av presentationen på jobbet. Eftersom kollegorna är lite sena med sina delar så svänger vi ihop dessa också. Vi diskar rent i köket trots att det var vår partners uppgift och vi gnäller sedan på vår partner över hur långsamt allting går där hemma. Den som redan håller ett högt tempo fortsätter gärna hålla ett högt tempo. Allt överarbete gör att arbetstiden blir längre. Mer förbrukad arbetstid innebär mer förbrukad energi.

Tänk arbetstid och kalendertid

Ett av många trick för att få ordning på relationen mellan energi och tid är att börja fundera i termer av arbetstid och kalendertid. Låt säga att du har en partner som ska diska, men som som enligt dig diskar alldeles för långsamt. Ställ dig då inte där och ta över jobbet. Diskningen blir utförd lite långsammare, vilket innebär att kalendertiden ökar. Din arbetstid minskar dock eftersom du inte gör jobbet. Därmed minskar din energiförbrukning. Du har slösat på kalendertid men sparat på arbetstid. På detta sätt fick du lite extra tid till något som kan ge dig energi.

Ett annat exempel kan handla om en uppgift på jobbet. Du vet hur man ska göra, så du gör det. Det går ju snabbare. För kollegorna tar det dubbelt så lång tid och då blir du, av någon anledning, galen. Men om du tillåter dig själv att faktiskt vänta på kollegorna så har du visserligen slösat kalendertid, men du har sparat arbetstid och därmed sparat energi. Genom att spara på din arbetstid så får du dessutom förhoppningsvis lite mer tid över som du sedan kan använda till någon aktivitet som ger dig energi. Vips så är den positiva spiralen igång.

Har du hamnat i ett läge där du känner dig stressad samtidigt som du har alldeles för lite tid över? Är du en sån som bränner arbetstid för att saker ska gå lite snabbare? Prova att medvetet tänka i termerna kalendertid och arbetstid. Prova att låta någonting ta lite längre kalendertid, men kräva lite mindre arbetstid och därmed lite mindre energi. Kan du hitta någon sådan situation i ditt liv som skulle kunna ge dig mer energi och mer tid över? Och hur kan du använda den tiden för att skapa ännu mer energi i ditt liv?