Stress ger en sjukdom som inte går att mäta

Stress ger en sjukdom som inte går att mäta

  • Onsdag 10 oktober 2018

Om ett batteri håller på att ta slut så kan vi mäta hur mycket energi som finns kvar med en voltmeter. Om bilen inte vill starta så kan teknikerna se felkoder med servicekontakten. När människan håller på att ta slut så finns det däremot inget instrument som kan mäta det. Hur gör vi då?

Boka en föreläsning om stress!

Konferens, kickoff eller vanligt veckomöte? Boka en specialanpassad session till din arbetsplats. Jag vill vara på plats innan någon kör in i väggen!

Läs mer >

Jag var frisk men ordinerades ändå sömn

Under mina 15 år av högt tempo har jag många gånger besökt vårdcentralen med magsmärtor, bröstsmärtor och sprängande huvudvärk. Läkarna har alltid sagt samma sak till mig: ”Du är jättefrisk, men har du stressat mycket? Gå hem och sov så blir det bättre”. Jag har varit på flera hälsoundersökningar under åren där jag blivit undersökt och lämnat blodprover. Allt har pekat åt samma håll: jag är frisk. Jag är väldigt frisk till och med, jag har inget att oroa mig för. Detta fick jag höra trots att jag var på god väg in i väggen.

När jag väl skulle bli sjukskriven för utmattningssyndrom så träffade jag istället en läkare som sa motsatsen. Hon sa att jag var sjuk, jag fick ett sjukintyg och blev sjukskriven. Jag fick använda min sjukförsäkring, ta emot sjukpenning och registrera sjukfrånvaro. Jag fick gå till en sjukgymnast, göra sjukhusbesök och på riktigt börja inse att jag var sjuk. Men det gick fortfarande inte att mäta.

Stress är din upplevelse

Stress är ingen sjukdom, det är en upplevd obalans mellan belastning och resurser. En stressreaktion gör oss inte sjuka, men när stressen pågår länge eller blir väldigt intensiv så kan vi bli sjuka. Eftersom denna sjukdom inte går att mäta så måste vi ta till andra knep för att veta om vi börjar närma oss ett utmattningssyndrom eller inte.

Låt oss kalla stress för en upplevelse. Eftersom du är den enda som upplever din egen stress så är du samtidigt den enda personen som kan göra en bedömning. Det enda din kollega, läkare eller försäkringskasserepresentant kan göra är att titta på ditt beteendemönster och göra en kvalificerad gissning. Du däremot har möjlighet att ta reda på precis hur du mår genom att våga känna efter och plocka upp den upplevelsen till ytan. Du måste vara ärlig med dig själv. Det spelar ingen roll hur mycket belastning andra klarar eller vad den allmänna normen säger kring hur mycket du borde kunna mäkta med. Om du känner dig stressad, trött och sliten, då är du det. Det är helt okej att vara stressad, trött och sliten.

Jag saknade reflektion

När läkarna och hälsoundersökningarna ständigt sa till mig att jag var frisk så körde jag på i samma tempo under många år. Här fanns inget att oroa sig för. Fullt ös. Sova kan vi göra när vi dör. Jag var ju inte sjuk. Jag borde istället ha reflekterat lite mer i mitt liv. Varför är jag ofta på vårdcentralen med olika åkommor? Varför är jag ständigt förkyld och på dåligt humör? Varför ger mitt arbete mig hög puls trots att jag jobbar på ett kontor? Varför är jag alltid trött och låter min fritid mest ägnas till återhämtning istället för roliga aktiviteter?

Finns det en risk att du är på väg att bli sjuk på ett sådant sätt att det inte går att mäta? Ta hjälp av en partner, vän eller kollega och fundera igenom ditt beteendemönster. Hur ser ditt liv ut? Varför gör du som du gör, och vad skulle du kunna ändra på i ditt liv för att hålla dig helt frisk på alla plan?