• Onsdag 17 november 2021

När du planerade denna vecka, hade du lite frihet till att planera veckan på ditt sätt? Eller blev du tvungen att bara hänga med i den kalender som verkar ha planerat sig självt?

Ekorrhjulet

Det är så lätt att bara hänga med. Barnen ska lämnas, hämtas, matas och nattas. Uppgifterna på jobbet löser av varandra i rask takt. Hemmaarbetet rullar runt med disk, tvätt och städ. Kalendern verkar leva sitt eget liv och fylls på med allehanda aktiviteter när du som minst anar det. Ibland kan det vara svårt att skilja veckorna åt när ekorrhjulet snurrar på med samma varv vecka ut och vecka in.

Det finns inget fel med att hamna i ett ekorrhjul. Tvärtom, det kan vara väldigt behagligt. Om du har hittat en livsstil som rullar på i en lämplig takt och du mår riktigt bra i detta så är det fantastiskt! Men om ekorrhjulet gör dig trött och dränerad så är det dags att ändra någonting.

När livet tog makten

Om du har hamnat i en sits där allt går runt i ett evigt varv, ingenting känns inspirerade och du bara blir tröttare och tröttare, fundera då på en enkel fråga: hur gick det till när livet tog makten över dig? Om du har hamnat i denna sits så är det livet som styr dig. Det är livet som bestämmer var du ska befinna dig, vad du ska göra och när du måste vara klar. Du har hamnat i baksätet i din egen bil. Du har blivit åskådare i ditt eget liv.

Om din livsstil gör dig tröttare och tröttare så är det dags att göra en förändring. Om du väntar en vecka till så är du ännu tröttare. Om du väntar en månad till så är det ännu värre. Det finns helt enkelt ingen anledning till att vänta en enda dag till för att bryta mönstret.

Burnout och boreout

När vi pratar om stress så är det lätt att prata om att man har ”bränt ut sig” och fått en ”burnout”. Dock kan du även uppleva stress från en uttråkning, en ”boreout”. När livet inte känns inspirerade och när allting bara rullar på i en oändlig och nedbrytande cirkel så är risken stor att du hamnar i en boreout. Då är det nära till nedstämdhet, depressioner och stress.

Ett av många recept mot detta är helt enkelt att börja styra ditt liv istället för att låta livet styra dig. Fundera på hur tillvaron skulle se ut om du tog makten. Om du skulle sitta i framsätet och om du skulle vara huvudpersonen i ditt eget liv, vad skulle du då vilja göra? Vad skulle då hända om dagarna?

Från ditt läge idag, vad skulle krävas av dig för att komma dit? Vad behöver du börja med, och vad behöver du sluta med? Vad är ditt första steg?