Det är svårt att veta hur nära väggen man är. Ett sätt är att ställa sig frågan: vad kan du inte längre göra på grund av stress?
Tuff eller lat
Den som drabbas av ett utmattningssyndrom är ofta en tuff jäkel. Det är ofta en person som fortsätter att kämpa trots att det är tufft. Genom att oförtrutet kämpa vidare, ignorera trötthet, maximera sin självdisciplin och dopa sig själv med tanken att ”nästa vecka blir det bättre” så orkar man tömma all sin energi och ta sig hela vägen in i väggen. Den som istället är genuint lat ger upp betydligt snabbare, bryr sig inte om hur det går och klarar sig därför från utmattningssyndrom.
Det finns inget fel i att vara den där personen som kämpar och sliter. Tvärtom, den sortens person får saker att hända, uppnår höga mål och tar sig förbi problem. Den lyfts till skyarna, blir månadens medarbetare och vinner bonusligan på säljkontoret. När du utsätts för den typen av positiva hyllningar på grund av hård arbete så är det givetvis en sporre till att fortsätta att kämpa, oavsett hur tufft det är. Den uppmärksamhet du får kan vara värd så mycket att lite stress och trötthet inte får stå i vägen. Till slut har du stressat sönder din kropp.
En enkel fråga
Det finns ingenting som är rätt eller fel. Det är helt okej att vara en genuint lat person, så länge din lathet inte skadar dig själv eller andra. Det är samtidigt helt okej att vara en hårt arbetande person, så länge du inte skadar dig själv eller andra.
Den gyllene medelvägen brukar vara den bästa. Arbeta gärna hårt, men inte för hårt. Problemet är att det är svårt att veta hur hårt man kan kämpa utan att gå över gränsen. Det är knepigt att veta hur man mår på riktigt. Ett sätt att ta reda på hur du mår är att ställa dig en enkel fråga: Vad kan du inte längre göra på grund av stress?
Du kanske inte längre hinner träna på grund av att du har för mycket att göra? Din energi kanske har minskat så att du inte längre orkar umgås med din partner? Ditt tålamod kanske har försvunnit så att du flippar ur direkt när dina barn gör tokigheter? Din stress kanske har tvingat dig att helt sluta med den där hobbyn som du älskade?
Din planering blir konkret
När du börjar identifiera vad du inte längre kan göra så har du en enkel checklista för hur du ska ta dig tillbaka. Ponera att du vill träna, umgås med din partner, ha tålamod med dina barn eller återuppta den där hobbyn så blir din planering plötsligt väldigt konkret.
Ta ett papper och skriv ner allting som du inte längre kan göra på grund av stress. Ta sedan den punkt som du saknar allra mest. Sikta på att få den punkten uppfylld under den kommande månaden. Hur behöver din planering se ut för att du ska lyckas med det?