• Onsdag 27 september 2017

Tid är en bristvara. Vi försöker jobba effektivare och smartare för att få mer tid över. Kan en lösning på tidsbristen vara att vi börjar vaska tid?

Jakten på tid är dagens dilemma

Tid är pengar, säger talesättet. Tänk om dygnet hade mer än 24 timmar, då hade vi minsann hunnit med allt. Ett avbokat onödigt möte omvandlas till glädje över lite extra tid. Vi kommer tidigare till kontoret för att kunna jobba ostört och spara tid, eller så jobbar vi kväll eller helg för att hinna klart. Tid, det är valutan som vi ständigt är på jakt efter.

Att vara rik kopplas däremot inte alltid till tid. Den enkla och snabba kopplingen är fysiska tillgångar. Pengar, semesterhus, båtar och lyxbilar är alla statusmarkörer för ett rikt liv. Ett rikt liv kan även kopplas ihop med härliga relationer, god hälsa och lyckan i att vara en del av en familj.

Vad händer om rikedom enbart mäts i tid?

Istället för att använda valutorna relationer, pengar och familj när vi definierar ett rikt liv, låt oss göra ett tankeexperiment och använda valutan tid. Om tiden vore den enda valutan i världen som definierar rikedom, vore du då rik eller fattig? Alltså, har du mycket eller lite tid till ditt förfogande?

Tanken kan vara svår att hantera eftersom bristen på tid ger status. Det är lite ballt att vara uppbokad. Många järn i elden ger en känsla av att man är eftertraktad. Rikedom ger status. Brist på tid är status. Har brist på tid alltså blivit en sorts rikedom?

Vaska tid ger en tom kalender och mer energi

Du har säkert hört uttrycket att vaska champagne. Det går i korthet ut på att slösa dyra pengar på champagneflaskor och sedan be bartendern hälla ut dem i vasken. Syftet antas vara att visa omgivningen sin rikedom eftersom den kan slösas bort utan pardon. Låt oss förmoda att det ger en energikick, åtminstone för stunden.

Låt oss prova en helt ny sak: vaska tid! Slösa dyrbar tid på någonting helt onödigt. Syftet behöver kanske inte vara att visa omgivningen vår rikedom på tid som vi kan slösa bort utan pardon. Snarare kan det handla om att skaffa energi. Passa på att ta någonting som du faktiskt vill göra men som känns helt onödigt. Bara gör det. Gör det med gott samvete. Kör bara och strunta i att du slösar på en av dina viktigaste resurser i livet: tid. Du kommer att få en energikick och förhoppningsvis blir den bestående.

Jag har själv provat detta koncept under det senaste året och uppnått två effekter. För det första så får jag massor av energi eftersom jag vaskar tid på saker som ger mig energi. Dessutom blir jag ännu bättre på att skaffa mig ledig tid eftersom vaskandet kräver det av mig. Jag tvingas till att bli bättre på att säga nej till onödiga saker för att få tid. Jag lär mig att våga tacka nej till halvtråkiga aktiviteter för att uppnå mitt mål: en kalender med många tomma luckor. En sådan kalender ger mig möjlighet att vaska tid på trams, vilket i sin tur ger mig massor av energi.

 

Vågar du börja vaska tid på någonting onödigt men energigivande? Vad skulle det i så fall vara?