Vaknar mitt i natten

Vi vaknar mitt i natten när vi är stressade – varför?

  • Onsdag 28 juni 2017

När vi är stressade finns det en risk att vi vaknar mitt i natten med huvudet fullt av tankar och oro. Sömnbristen gör oss tröttare och i förlängningen ännu mer stressade. Det är lätt att bli arg över att kroppen inte låter oss sova, vi behöver ju sömnen för att kunna hantera alla åtaganden den kommande dagen. Istället för att bli arga så ska vi fundera lite över stresshormonet kortisol.

Boka en föreläsning om stress!

Konferens, kickoff eller vanligt veckomöte? Boka en specialanpassad session till din arbetsplats. Jag vill vara på plats innan någon kör in i väggen!

Läs mer >

Grubblandet börjar vid samma tid varje natt

Under stressiga perioder har jag ofta vaknat ungefär klockan tre på natten och känt hur det kryper i kroppen. Huvudet har varit fullt av tankar. Av någon anledning har jag vaknat ungefär vid samma tidpunkt, nämligen klockan tre. Kroppen låter mig sova ett par timmar men sedan tycker den att det är dags att vakna.

Jag har tidigare skrivit om att vi blir korkade av för lite sömn. I det veckobrevet berättar jag att de första timmarna av vår sömn går åt att reparera kroppen. När det är färdigt så händer det något annat i kroppen och här har vi sambandet som vi letar efter.

Vi vaknar mitt i natten av kortisolet

I kroppen finns ett stresshormon som heter kortisol. När vi är stressade utsöndras kortisol och det används som en signal till olika delar av hjärnan för att vi skall exempelvis ska få högre puls och lägre smärtkänslighet. Normalt är kortisolnivån låg när vi går och lägger oss och hög när vi vaknar. Under natten passar nämligen kroppen på att producera kortisol så att vi har en reserv att använda under dagen.

Kroppen påbörjar sin kortisolproduktion efter att kroppen har reparerat sig själv, alltså ungefär klockan tre på natten. Tidpunkten skiljer sig givetvis beroende på när vi går och lägger oss men efter ett par timmars sömn så sätter kroppen igång med att höja kortisolnivån. Om vi haft en stressig dag så är kortisolnivån hög redan när vi går och lägger oss. När kroppen då mitt i natten sätter igång med produktionen så höjs mängden till en sådan nivå att vi vaknar av detta och känner oss stressade. Här har vi orsaken till att vi vaknar mitt i natten fulla av stress.

Använd nattliga uppvaknanden som en signal

Använd denna kunskap till din fördel. Om du har ett mönster som visar att du ofta vaknar ett par timmar efter sänggåendet, då kanske det kan bero på att dina kortisolnivåer är höga när du går och lägger dig. Detta innebär alltså att du är för mycket uppe i varv på kvällen vilket gör att kroppen går till sömns full av stress. Detta ger dålig sömn, vilket i sin tur skapar mer stress.

Bli inte arg för att du vaknar mitt i natten. Tänk istället: ”tack, här har vi en bra signal, nu vet jag att jag behöver göra en förändring”. Släpp mobilen på kvällstid, försök varva ner innan du går och lägger dig och planera hur just du kan minska stressnivån innan det är dags att krypa till kojs. Förhoppningsvis kan du då sova en hel natt, vilket ger dig bättre återhämtning och ännu bättre sömn framöver.

Händer det att du vaknar mitt i natten och känner dig stressad? Vad är då det första steget mot att göra en förändring i ditt liv?

Kommentera