• Onsdag 22 februari 2023

Har du känt dig riktigt boostad den senaste veckan? Har detta då varit en egoboost eller en ärlig boost?

I’m on fire!

Ibland blir vi riktigt boostade! Kanske har vi lyckats med någonting viktigt, vunnit en tävling eller blivit hyllad av omgivningen. ”I’m on fire!” är en känsla som kan vem som helst att sväva på moln! Denna känsla och detta lyft är någonting jag önskar att alla fick uppleva då och då. En boost ger energi, vilket behövs för att vi ska slippa stress och utmattning.

För att du ska få maximal effekt av din boost så kan du tänka att det finns två olika varianter. Den ena är egoboosten, vilken handlar om att ditt ego har fått näring. Du har blivit hyllad, alla har sett din framgång och alla älskar dig. Den andra varianten vill jag kalla för ”den ärliga boosten”. Den uppstår på ett helt annat sätt.

Snabb och svindlande eller våg av värme

En egoboost kommer snabbt och direkt. Den är otroligt stark och ger en nästan svindlande känsla. Den uppstår normalt av just de exempel som jag nämnde ovan: vunnit en tävling eller blivit hyllad av omgivningen. När du får en egoboost så kan det nästan vara svårt att tänka klart, allt går som på moln. Allting känns helt perfekt och eventuella krämpor, problem eller konflikter känns som bortblåsta. Detta är en väldigt stark känsloupplevelse.

Den ärliga boosten känns på ett litet annat sätt. Istället för en omedelbar kick så kommer den ärliga boosten mer som en våg av värme. Denna våg sprider sig genom hela kroppen. Det blir en uppfyllande känsla som tonar in långsamt snarare än att ge en omedelbar kick. Denna boost uppstår exempelvis när du har full kontroll på läget, goda relationer eller bara en ren och städad arbetsplats. Den kan även uppstå när du känner glädje över att någon annan lyckats eller om du upplever att du gjort någonting väldigt värdefullt. Det finns även ytterligare en väldigt viktig skillnad mellan de två varianterna: egoboosten försvinner lika snabbt som den kom medan den ärliga boosten håller i sig längre och tonar ut betydligt långsammare.

Genvägen till lycka

Om du ständigt jagar efter en egoboost så kan det antingen bero på att den är så lockande med dessa starka känslor. Det skulle också kunna bero på att du försöker bedöva dåligt samvete, låg självkänsla eller traumatiska upplevelser med starka positiva känsloupplevelser. Eftersom egoboosten handlar om fort upp och fort ner så behöver denna boost fyllas på hela tiden. Om detta är din väg till härliga känslor så får du arbeta som en galning för att hitta nästa kick och nästa boost hela tiden. Denna jakt riskerar att skapa oerhörda mängder stress.

Ett annat problem med egoboosten är att den är så stark och samtidigt så bedräglig och övertygande. Man tror verkligen på att detta är livets mening. I Star Wars pratar de om ”the dark side of the force”. I all enkelhet kan man kalla det för den snabba och attraherande genvägen till lycka, när det i själva verket egentligen är en illusion.

Skön matta

Då den ärliga boosten snarare lägger sig långsamt som en skön matta över livet så behöver du inte jaga lika mycket. När den ligger där så har du en grundläggande skön känsla som håller i sig länge. Eftersom denna boost inte ger samma starka känsloupplevelse så kan du inte använda den för bedövning. Du måste våga konfrontera de där knepiga tankarna, reda ut konflikter och våga tampas med problem.

Du gör givetvis dina egna val i livet, men om du vill undvika stress så föreslår jag att den ärliga boosten är rätt väg att sikta mot. Givetvis ska vi uppleva en egoboost då och då, men om vi använder egoboosten för att överleva livet så har det gått snett. Låt oss använda den ärliga boosten istället för att överleva livet. Då kan vi arbeta lite mindre för att må lite bättre.

 

Har du känt dig boostad den senaste tiden, och har det då handlat om en egoboost eller en ärlig boost? Vad kan du göra framöver för att uppleva lite mer av den ärliga boosten?