• Onsdag 17 mars 2021

Det är mycket att göra på jobbet men du ställer upp. Chefen älskar dig! Men frågan är om han älskar dig eller hyllar dig?

Två sorters uppskattning

Jag vill påstå att du kan få uppskattning på två olika sätt: kärlek eller hyllningar. Det är väldigt lätt att blanda ihop dessa två och börja tro att det ena är det andra. När du får uppskattning på jobbet för att du ställer upp i akuta situationer så får du hyllningar, inte kärlek. När du berättar för dina vänner att du har tagit nytt rekord i bänkpress så får du hyllningar, inte kärlek. Du får även hyllningar när du exempelvis drar ett skämt så att andra skrattar, visar upp en nyköpt bil för dina vänner eller arrangerar den där perfekta middagsbjudningen.

Det är lätt att börja jaga de där hyllningarna. Fråga mig, jag vet. Jag har jagat hyllningar i hela mitt liv och i någon mån gör jag det fortfarande. Dock försöker jag medvetandegöra detta så mycket som möjligt för att inte fastna i den fällan. Genom att trycka in en högre växel på jobbet så har jag trott att andras uppskattning har varit kärlek. Det har bara varit rena hyllningar. För mig tog det 40 år att förstå skillnaden och jag håller tummarna för att det går snabbare för dig.

Skillnaden mellan hyllningar och kärlek

Hyllningar är ganska flyktiga. Effekten av att bli hyllad håller ganska kort tid och du behöver ständigt fylla på med nya hyllningar för att må bra. För att lyckas med detta riskerar du att få ett liv med väldigt mycket stress. Kärlek är däremot betydligt mer hållbart. Om du får riktig kärlek så håller det längre och du vet att den finns där oavsett vad du presterar. När kärleken finns som en grund så behöver du inte jaga den hela tiden.

Skillnaden mellan hyllningar och kärlek är därmed egentligen ganska enkel. Om du får uppskattning för någonting som du gör spontant eller för någonting du själv ville göra, då är det troligtvis kärlek. Om du istället får uppskattning för någonting som du medvetet har gjort för att få uppskattning från andra, då är det troligtvis hyllningar. Regeln är inte hundraprocentig men den sätter fingret på en viktig detalj: du kan jaga efter hyllningar men inte efter kärlek. Den kommer spontant som ett resultat av att du är sann mot dig själv.

Vad delar du ut?

Vi kan även vända på frågan. När du ger uppskattning till andra människor, ger du hyllningar eller kärlek? Delar du ut uppskattning till andra när de har ställt upp, slagit rekord, gjort någonting svårt eller på annat sätt presterat någonting? Eller delar du ut uppskattning till andra för att de är härliga människor i grunden? Vad du ger och får tenderar att hänga ihop. Om du vill få mer kärlek istället för rena hyllningar, prova då att börja ge mer kärlek istället för hyllningar.

Alla klarar inte av att ge och ta emot kärlek. Själv har jag länge endast klarat av att ge och ta emot hyllningar. För min del handlade om att jag endast gav hyllningar och inte kärlek till mig själv. När jag minskade berömmet mig själv för mina prestationer och istället försökte uppskatta mig själv för den jag är så började det hända saker. Sakta men säkert kunde jag även börja ge kärlek till andra.

Hur ser det ut för dig? Klarar du av att ta emot kärlek, eller klarar du bara av att ta emot hyllningar? Fixar du att dela ut kärlek, eller fixar du endast att dela ut hyllningar?