Giftig gas på arbetsplats

Vill du jobba på en arbetsplats med en giftig gas?

  • Onsdag 23 januari 2019

Jag besöker många företag med stressade medarbetare. Min upplevelse är att många döljer sin situation. Medarbetaren vågar inte erkänna att denne är sliten och chefen vågar inte riktigt erkänna att belastningen är för hög i gruppen. Alla blundar och fortsätter som om ingenting har hänt. Hade vi gjort samma sak om det hade funnits en giftig gas på vår arbetsplats?

Boka en föreläsning om stress!

Konferens, kickoff eller vanligt veckomöte? Boka en specialanpassad session till din arbetsplats. Jag vill vara på plats innan någon kör in i väggen!

Läs mer >

Giftig gas på jobbet

Tänk dig en rekryteringsannons som ser ut såhär:

På vår arbetsplats har vi en giftig gas som gör att du kommer att få trubbel med närminnet. Gasen gör även att du blir trött hela tiden, får högre blodtryck och sämre sömn. Om du vistas tillräckligt länge i den här miljön så är sannolikheten stor att du blir sjukskriven ett halvår eller mer. Även om du byter till en annan arbetsplats så kommer dina skador att bestå och ta lång tid att läka. Vi har inga vettiga motåtgärder mot denna gas, vi förväntar oss att du kan hantera den själv.

Om jag hade sett en sådan annons hade jag blivit rädd. Jag hade aldrig någonsin sökt jobbet. Istället hade jag försökt se till att någon myndighet stänger ner den arbetsplatsen fortare än kvickt för att ingen ska råka illa ut.

Tänk nu att den giftiga gasen handlar om stress. Tänk att rekryteringsannonsen kommer från ett företag där arbetsmiljön är så obalanserad att många har trubbel med närminnet. Flertalet har högt blodtryck och sämre sömn. Ett par medarbetare har redan blivit sjukskrivna i utmattningssyndrom och varit borta i mer än ett halvår. Hade rekryteraren skrivit det i annonsen tror du? Förmodligen inte. Existerar den typen av arbetsplatser? Absolut!

Rutiner och motåtgärder

Jag tror inte att någon rekryterare hade skrivit om den giftiga gasen i rekryteringsannonsen. Däremot tror jag att en arbetsplats med en giftig gas hade haft tydliga rutiner och motåtgärder. Det hade funnits gasmasker, skyddskläder och annan materiel för att se till att ingen medarbetare skulle råka illa ut. Förmodligen hade alla fått gå till företagshälsovården oftare än vanligt för att ständigt kontrollera att gasen inte skadat någon. Ingen hade försökt dölja det faktum att det fanns en giftig gas. Tvärtom hade det förmodligen redovisats öppet tillsammans med vilka rutiner och motåtgärder som var på plats.

Varför finns det inte likartade rutiner och motåtgärder när den giftiga gasen istället heter stress? Jag har besökt många olika företag under de senaste två åren och min upplevelse är att det fortfarande är mycket hysch-hysch kring ämnet stress. Det är lite pinsamt för medarbetarna att säga hur slitna de är. Det är lite pinsamt för ledningsgruppen att erkänna att arbetsbelastningen är på tok för hög. Alla parter blundar och kör. Samtidigt känner alla till problematiken utan att på allvar prata om det.

Var ärlig med situationen på er arbetsplats

Mitt förslag är enkelt: var helt ärlig med er situation. Säg högt till dig själv och alla andra: ”vi har en stressig arbetsplats” eller ”vi har en otroligt hög arbetsbelastning”. Det är nämligen inget fel med att ha en stressig arbetsplats eller en otroligt hög arbetsbelastning. Det finns till och med yrken som alltid innehåller en stor mängd stress såsom flygtrafikledare, SOS-operatörer eller nyhetsredaktörer. Det är helt okej. Det farliga är när vi inte är ärliga och öppna med det.

Var ärlig med att din arbetsplats är full av stress för då kan du nämligen ta nästa steg: motåtgärder. I exemplet med en giftig gas så skulle det kanske behövas gasmasker, kläder och bättre ventilation. Vad skulle behövas på din arbetsplats för att hantera all stress? En till administratör? Mer utbildning? Färre projekt per person? Redovisa era motåtgärder öppet så att alla är medvetna om både problemet och lösningarna.

 

Stress kan antingen hanteras genom att sänka belastningen eller öka resurserna såsom jag har beskrivit i ett tidigare veckobrev. Om dina medarbetare andas den giftiga gasen stress, vad kan du göra för att hjälpa dem att undvika skador?