• Onsdag 14 augusti 2019

När vi ständigt är uppkopplade och tillgängliga blir hjärnan sliten på grund av allostatisk belastning. Vad kan vi göra åt det?

Vi blir korkade av multitasking

Den uppkopplade vardagen där vi ständigt är nåbara ger otroligt härliga möjligheter. Under de senaste 20 åren har vi haft en teknisk revolution utan dess like. Vår urgamla hjärna hänger dock inte riktigt med i denna revolution. Ett av många problem handlar om att vi börjar göra flera saker samtidigt och att hjärnan aldrig riktigt får vila.

Jag har i ett tidigare veckobrev beskrivit ett enkelt test som visar hur mycket längre tid det tar när vi börjar göra flera saker samtidigt. När jag gör en liknande övning under mina föreläsningar så börjar folk att stava fel på väldigt enkla ord. Hjärnan blir helt enkelt väldigt belastad av ständiga distraktioner och när vi ständigt hoppar från det ena till det andra. I en studie vid University of London upptäckte man att vår IQ sänks med tio punkter när vi försöker göra flera saker samtidigt. Det är i paritet med en sömnlös natt eller, för män, tre gånger värre än att röka cannabis.

Allostatisk belastning

När vi ständigt är uppkopplade så är vår hjärna hela tiden beredd på nästa mail, sms eller annat pling från telefonen. Varje mobilpling skapar en distraktion som gör att vår hjärna måste hoppa mellan mobilen och verkligheten. Denna ständiga uppkoppling skapar i förlängningen allostatisk belastning. Det handlar helt enkelt om ett ständigt slitage på hjärnan som aldrig får vila. Hjärnan försöker nämligen hela tiden hålla olika system i balans. Om det är varmt så börjar vi svettas. Om vi utsätts för hot så ökar vår puls. Denna process kallas för allostas och innebär att hjärnan löser en avvikelse genom att justera någonting annat.

Om hjärnan ständigt behöver kompensera för olika avvikelser så uppstår alltså allostatisk belastning. Efter ett tag börjar denna mekanism att bli trött och sliten. Vid kronisk stress blir det helt enkelt svårare och svårare för hjärnan att hålla allting i balans. Till slut kommer väggen.

Ett enkelt recept som motverkar

Receptet mot allostatisk belastning känner du redan till: sov ordentligt, skapa stunder i vardagen som ger dig avkoppling och gör någonting där din hjärna får vila. Jag vill rekommendera världens enklaste metod: glo. När du sitter i bussen på vägen hem från jobbet så kan du passa på att att stoppa ner mobilen i fickan och bara glo ut genom fönstret. Låt tankarna vandra, dagdröm lite och bara glo. Istället för att ständigt stoppa in ny information i huvudet så behöver du låta hjärnan fundera och reflektera lite över dagens intryck. Det är så enkelt och så underskattat.

 

Idag när du får några minuter över, prova då att bara glo. Hur känns det?