• Onsdag 19 juni 2019

Orsaken till att vi känner stress över en enskild situation är ofta ganska enkel att hitta. Däremot kan det vara svårare att hitta orsaken till vårt generella livsmönster. Kan det i så fall handla om en flykt?

Olika typer av stress

Stress kommer i olika former. Det kan handla om sjuka barn, trauman i familjen eller att vi ligger efter i våra åtaganden. Det går inte riktigt att jämföra olika typer av stress. Vi kan inte sätta etiketter såsom att en viss typ av stress är bättre, sämre, mer riktig eller mer påhittad. All typ av stress är i slutändan en sorts upplevelse och den upplevelsen kan kännas lika starkt oavsett om du har fått ett dödsbesked eller om du missade bussen till ett viktigt möte.

Istället för att tänka att ”det där är väl inget att bli stressad över” så ska vi alltid visa respekt för den stress som uppstår. Upplevelsen dyker upp eftersom vi upplever att vår belastning är högre än våra resurser. Detta har jag beskrivit i ett tidigare veckobrev. Kroppen känner obalansen instinktivt och utlöser en serie reaktioner för att vi ska klara oss undan situationen. Vi ska acceptera att vi upplever stress och snarare ställa frågan: ”varför blev jag stressad just nu?”.

Bottnar stressen i en flykt?

Låt säga att du känner stark stress när du missade bussen till ett viktigt möte. Den stress som du upplever kan då handla om flera saker. Antingen kan det handla om att du missar det som sägs i början av mötet eftersom du kommer att bli sen. Det kan handla om att du skulle hålla en presentation i början av mötet som du nu inte kan genomföra. Det kan också vara så att det uppstår skamkänslor kring att komma försent och att du är orolig för att andras förtroende för dig nu kommer att minska. Det brukar inte behövas speciellt mycket reflektion för att förstå varför vi upplever stress i varje enskild situation.

Ibland kan det vara så att vi upplever stressiga situationer mest hela tiden. Det kan vara fullt ös varje dag, en att göra-lista som aldrig tar slut och en lång serie åtaganden som måste avverkas i snabb takt. I detta läge kan det vara enkelt att förstå varje liten enskild punkt och varför vi känner stress över just den. Däremot kan det ibland vara svårt att förstå varför vårt generella livsmönster verkar bestå av stress hela dagarna. Det kan vara knepigt att hitta orsaken till att att göra-listan aldrig tar slut eller varför vi ständigt har en full kalender trots att vi försöker säga nej till omgivningen. I detta läge ska vi börja fundera på om vår stress egentligen bottnar i en flykt.

Ta itu med de tunga tankarna

Prova att släppa din mobil och sätta dig ner ensam i ett tyst rum, på en klippa eller annat ställe där du är själv. Prova att bara glo och låt tankarna vandra. Inledningsvis dyker säkert veckans åtaganden upp i huvudet och gör sig påminda. Om du väntar lite till så kan det börja dyka upp helt andra tankar. Det kan vara glada tankar eller ganska tunga tankar. Om det dyker upp tunga tankar av sorg, ångest eller dåligt samvete, vad är detta för tankar? Kan det vara så att du omedvetet är på flykt undan just dessa tankar? Kan det vara så att du omedvetet skapar stress i ditt liv för att slippa ta hand om det som är tungt?

Ett liv som består av högt tempo, massor av åtaganden och där du ständigt håller dig själv sysselsatt är ett utmärkt sätt att fly från dina tunga tankar. Det är ett perfekt sätt att bedöva gammal sorg, ångest och dåligt samvete. Din kropp blir fullt upptagen med att hålla sig aktiverad med veckans åtaganden istället för att på allvar ta itu med det som tynger dig. Om du har hamnat i detta mönster, prova att bryta det. Våga sätta dig ner och fundera över de där tunga tankarna. Ta hand om dig själv istället för att fly från dig själv. Ta professionell hjälp om så behövs. Om du lyckas ta itu med din sorg, din ångest eller ditt dåliga samvete så är det möjligt att du inte längre behöver använda stress som flykt. Då är det möjligt att din livsbalans sakta men säkert kommer tillbaka som ett brev på posten.

 

Ta fram din kalender. När under de kommande fem dagarna kan du planera 30 minuter till att bara sitta och glo i tysthet? Om det dyker upp tunga och jobbiga tankar när du glor, vad kan du göra för att hantera eller bli av med dessa?