• Onsdag 17 april 2019

Nästa vecka blir det lugnare. När vi har renoverat köket så kan vi njuta. Om jag bara köper den där båten så blir sommaren perfekt. Det är lätt att hamna i en karusell av ständig strävan. Varför är det så lätt hänt att börja jaga nästa mål i livet istället för att stanna upp och njuta av det vi redan har åstadkommit?

Strävan efter höga mål är härligt

Höga mål är härligt. Att ha en längtan efter den där nya bostaden eller den perfekta semestern får oss att må bra. Ibland finns det nästan inget skönare än att vara på rak kurs mot ett stort mål och kunna se hur vi alldeles strax når fram. Den känslan ger energi och kan få vem som helst att kämpa ännu hårdare av ren lust och längtan.

En del påstår att vi är som lyckligast när vi nästan har nått ett mål. När vi sedan faktiskt når målet så har lyckokänslan börjat minska. Här är risken stor att vi känner en instinktiv lust till att börja jaga nästa mål. Detta är ofta orsaken till varför vi hittar nästa höga mål redan innan det förra var helt avklarat. När endast listerna återstår i det nya köket så har vi redan blickat framåt för att se hur vi kan renovera vardagsrummet eller göra om i vår trädgård.

Glöm inte att ha en energireserv

En stenhård strävan efter ett högt mål har ett pris: energi. Att jobba hårt, oavsett om det upplevs som stressigt eller inte, kräver en hel del energi. Om vi har jobbat hårt för ett mål och sedan hoppar vidare till nästa mål utan att stanna upp och återhämta oss så är risken att vi förbrukar all vår energi. Det finns också en stor risk att detta sker omedvetet. Det känns ju så härligt att sträva efter nästa mål hela tiden så det borde väl inte vara någon fara?

Kom ihåg att ju mindre energireserv du har desto mindre buffert har du för eventuella motgångar. När bostadsrättsförningen börjar krångla eller om det plötsligt blir en arbetstopp på jobbet så är risken stor att du blir helt dränerad på energi. Glöm inte bort att energi är en otroligt viktig komponent för att undvika stress och utbrändhet. Om du ständigt strävar efter höga mål och arbetar i ett högt tempo måste du också se till att få njutning och återhämtning mellan varven.

Hoppa inte på nästa projekt för tidigt

Du har säkert minst ett projekt på gång i ditt liv just nu. Tänk att du kommer att vara som lyckligast precis innan du är klar med ditt projekt. Just när du inser att projektet kommer att lyckas så kommer du att uppleva din lyckotopp. Prova att låta bli att hoppa på nästa projekt. Försök istället att njuta av projektet som snart kommer att bli klart. Tillåt dig själv att landa i det arbete som du har gjort. Det finns dock en stor risk att du inte kommer att lyckas med detta och det beror på att din strävan förmodligen bara handlar om en sak: du strävar efter att fylla det där hålet i ditt bröst.

Om du lever i en ständig strävan efter nästa pryl, nästa resa eller nästa upplevelse så handlar det nog snarare om att du strävar efter något helt annat. Du vill bli populär, accepterad eller känna att du duger inför andra. Det där perfekta hemmet som ska visas upp, handlar inte det egentligen om att du vill imponera lite på din omgivning?

Det finns ett botemedel mot problemet: självkänsla. Läs gärna mina tidigare veckobrev om självkänsla och arbeta för att hitta en känsla där du älskar dig själv. Du måste känna att du är en helt okej människa även om du bor i ett ruckel eller om du har en usel bil. När du känner kärlek till dig själv så slutar du att sträva efter kärlek från andra. Detta innebär att du tonar ner din ständiga strävan efter prylar, upplevelser och uppmärksamhet. På så vis minskar du din stress och minskar den energimängd som du behöver förbruka varje dag.

 

Har du något projekt som ger dig en stenhård och härlig strävan? Kan det egentligen bero på att du strävar efter uppmärksamhet? Vad är i så fall det första du kan göra för att försöka börja älska och acceptera dig själv precis som du är?