• Onsdag 3 juni 2020

Om du försöker läsa en bok, blir du stressad då? Eller somnar du? Om du vill veta huruvida du är i balans eller inte – prova boktestet!

Barnens böcker fick mig att somna

När jag jobbade som allra hårdast och var som mest stressad så hade jag ett tydligt mönster. Mina barn bad mig ibland att läsa en bok för dem. Vi tog fram en bok och satte oss i soffan. Efter att jag börjat läsa så tog det inte många minuter innan jag nickade till. Jag kunde helt enkelt inte låta bli att somna.

Samma problem uppstod även om jag själv försökte läsa en bok. Det hände sällan att jag satte mig ner och läste en bok, jag var alldeles för stressad för det. Men om jag gjorde det så kunde jag inte hålla ögonen öppna. Jag somnade direkt.

Tre olika tröttheter

Jag har i ett tidigare veckobrev skrivit om tre olika tröttheter och hur vi kan förhålla oss till dessa:

  • Mental trötthet
  • Fysisk trötthet
  • Emotionell trötthet

Om vi är mentalt trötta, exempelvis efter koncentrationskrävande arbete, så kan vi ta en joggingtur. Om vi är fysisk trötta, exempelvis efter ett träningspass, så kan vi ta en fika med en kompis. Om vi är emotionellt trötta, exempelvis efter att ha träffat en massa folk under dagen, så kan vi göra någonting som kräver tankekraft.

På detta sätt kan vi alltså parera olika tröttheter genom att vila det som behöver vilas samtidigt som vi kan vara aktiva i de områden vi inte är trötta.

Du kan inte fly från sömnigheten

Det finns en fjärde trötthet som jag inte nämnt ovan: sömnigheten. Den kan du aldrig fly ifrån. Om du är sömnig så blir det betydligt svårare att göra koncentrationskrävande arbete, anstränga dig fysiskt eller umgås med folk. Din kropp vill sova och det kan du inte fly ifrån.

Samma sak gäller stresshantering. Det finns många olika metoder för att hantera stress men ingen av dem spelar någon roll om du är sömnig. Du kan ha ett perfekt liv i många avseenden. Om du sedan låter bli att sova ett par nätter så blir du snabbt ett vrak. Sömnigheten äter upp ditt humör, din ork och sömnbristen skapar stress i din hjärna.

Gör boktestet

Förutom att mina ögonlock föll ihop så fanns det ett annat problem när jag försökte läsa en bok: jag fann ingen ro. Om jag satte mig med en bok så blev jag stressad, det fanns ju så mycket annat som måste göras! När jag ser tillbaka på mig själv idag så inser jag det självklara: jag var i obalans. Det är okej att vara lite stressad ibland, men när jag aldrig lyckades läsa en bok så var någonting väldigt snett.

Gör boktestet: välj ut en riktigt bra bok, en fysisk sådan, och sätt dig i soffan med den. Blir du stressad? Somnar du? Om du blir stressad, vad skulle krävas för att du ska finna ro? Om du somnar, gå och lägg dig. När du vaknar, fundera på vad du behöver göra i ditt liv för att få mer sömn varje dag.