Mindre stress med Ikigai

  • Onsdag 20 mars 2019

Om du känner dig stressad så handlar det första steget mot lugn och harmoni om en enkel sak: reflektion. Om det är lite klurigt att hitta struktur över de stora tankarna i livet kan du ta hjälp av den japanska modellen ”Ikigai”.

Boka en föreläsning om stress!

Konferens, kickoff eller vanligt veckomöte? Boka en specialanpassad session till din arbetsplats. Jag vill vara på plats innan någon kör in i väggen!

Läs mer >

Reflektion är ett bra första steg

Gör jag rätt saker i livet? Blir det bättre om vi flyttar till en annan stad? Vad ska jag egentligen bli när jag blir stor? Det finns många frågor i livet som är svåra att ignorera. Den som inte hittat svar på den här typen av frågor riskerar att ständigt gå runt med en gnagande känsla i kroppen: jag borde byta jobb eller så borde jag åtminstone börja träna lite mer. En ständigt gnagande känsla äter upp vår energi och då blir vi direkt mer sårbara för stress och utmattning.

Ett bra första steg för att undvika stress och utbrändhet är reflektion. Det kan räcka med att sätta sig ner fem minuter och bara fundera över livet: var är jag, vart vill jag och hur kommer jag dit? En sådan session kan också mynna ut i ett enkelt svar som säger att jag inte vet vart jag vill eller vad jag borde göra i mitt liv. En sådan slutsats är helt okej men riskerar att de gnagande tankarna kommer tillbaka fortare än kvickt. Om du tycker att det är svårt att hitta den där härliga riktningen i ditt liv så kan det vara dags att ta hjälp av en modell.

Hitta ditt Ikigai

”Anledningen till att vara” är en bra översättning av det japanska ordet ”Ikigai”. I mina tidigare veckobrev har jag skrivit om en del olika modeller såsom SCARF och Johari fönster. Ikigai ger en ny vinkel. Tanken är att du ska hitta ditt Ikigai vilket innebär att du ska hitta en balans mellan passion, profession, mission och ditt kall.

Börja med att ställa fyra frågor till dig själv:

  • Vad älskar jag?
  • Vad är jag bra på?
  • Vad kan jag få betalt för?
  • Vad behöver världen av mig?

Ditt liv kommer givetvis inte att ändras direkt när du har svarat på dessa frågor men de är en riktigt bra start på en stund av reflektion. Vet du vad du älskar? Kan du bli bra på det som du älskar och kan du dessutom få betalt för det? Är det dessutom någonting som världen behöver? Bingo!

Ikigai

När du lyckas kombinera svaren på dessa fyra frågor så har du hittat vad i ditt liv som ger en balans mellan passion, profession, mission och ditt kall. Då har du hittat ditt Ikigai. Även om du bara lyckas hitta en bra kombination med tre av fyra frågor så hjälper det förhoppningsvis dig att tona ner den där gnagande känslan i kroppen. Kanske kan det få dig att bli lite lugnare inombords och just det kan vara skillnad mellan stress och lugn.

 

Öppna din kalender. När under den kommande veckan har du möjlighet att planera in en stund av reflektion för att närma dig ditt Ikigai?