Coronaviruset har skapat förödande konsekvenser för många människor. Dödsfall, uppsägningar och konkurser radar upp sig och visst blir det lätt att känna stress. Jag vill ändå passa på att väcka den motsatta tanken: coronaviruset kanske trots allt minskar vår stress?
Uttråkning under coronaviruset
Under coronavirusets framfart så är det många som jobbar hemma, sitter i karantän eller på annat sätt avhåller sig från andra människor. Att träffas på ett café, gå på en föreläsning eller ta en after work med kollegorna tillhör inte längre vardagen på samma sätt som tidigare. Vi stannar hemma istället.
När vi har stannat hemma tillräckligt länge så kommer det kanske uppstå lite tristess och uttråkning. Möjligheterna att sysselsätta sig har minskat när vi inte kan lämna hemmet. Antal alternativ i livet är färre. Detta är faktiskt inga dåliga nyheter. Tvärtom! I termer av stress är ett minskat antal alternativ oftast väldigt bra.
Valfrihetens paradox
För nästan tre år sedan skrev jag ett veckobrev som handlade om ”Ju fler val vi får, desto mer missnöjda är vi med vårt liv”. Där berättar jag om psykologen Barry Schwartz som beskrev denna valfrihetens paradox. Om vi får alldeles för många alternativ när vi ska göra, köpa eller välja någonting så riskerar vi nämligen att ständigt gå runt med känslan ”kunde jag ha gjort ett ännu bättre val än vad jag gjorde?”.
Viss valfrihet är bättre än ingen valfrihet. Men när alternativen blir för många så mår vi sämre. När coronaviruset får oss att minska våra alternativ i livet så kan den faktorn faktiskt minska vår stress. Om vi inte har så många valmöjligheter över hur vi spenderar dagarna på hemmaplan så känner vi heller ingen oro över att vi har gjort fel val.
Hjärnan får äntligen vila
När antal alternativ minskar så riskerar vi även att uppnå lite uttråkning. Permanent uttråkning kan leda till boreout vilket inte är att rekommendera. En coronauttråkning hemmavid kan däremot göra susen för din stress. Kroppen får varva ner och hjärnan får vila. Med lite tur leder det till kreativitet. Vi har redan sett exempel på detta när exempelvis Queens gitarrist Brian May sitter i karantän och passar på att visa hur man spelar Bohemian Rhapsody.
Jag förstår om detta kan låta provocerande för den som håller på att bli av med sitt jobb, har nära anhöriga som riskerar att förlora sina liv eller som helt enkelt fastnat hemma med sjuka barn som kräver all uppmärksamhet i världen. Allt detta skapar stress, jag förstår det. Men just i detta veckobrev vill jag resonera om stressfrågan för den som inte hamnat i någon av dessa kniviga situationer utan bara fått sin vardag begränsad.
Har dina alternativ minskat under coronaepidemin? Börjar du känna dig uttråkad? Grattis! Din hjärna får nu möjlighet att lugna ner sig. Använd denna coronaepidemi som en paus i ditt hektiska liv. Du behöver inte uppnå någonting just nu. Du behöver inte prestera eller leverera mer än vad vardagen kräver av dig. Ta det lugnt och slappna av. I höst kanske allting sätter igång igen med en rasande takt och då vill du vara full av energi.