• Onsdag 20 februari 2019

Du kan utan tvekan må bra i livet genom att ständigt jaga yttre framgång. Dock hälsar forskarna att många som går in i väggen just är prestationsjagande individer med högt självförtroende som jagat yttre framgång. Jakten skapar stress. Finns det andra vägar att gå i livet för att må bra?

Självkänsla är centralt

Självförtroende handlar om vad du tror att du klarar av att åstadkomma. Exempelvis kan du ha högt självförtroende i att laga bilar men lågt självförtroende i att laga tänder. I grunden handlar det om vilka kunskaper och erfarenheter du har skaffat dig under livet och vad du tidigare har klarat av att göra.

Självkänsla handlar istället om vad du tycker om dig själv. Gillar du dig själv, ditt beteende och ditt utseende eller ogillar du vad du ser i spegeln? Om du har lite lägre självkänsla så finns risken att du börjar bedöma dig själv utifrån dina prestationer. Du duger om du har städat, sen får du vila. Du duger om du har lämnat ifrån dig ett bra arbete, annars är du kass. Jag pratar om självkänsla i många veckobrev just därför att det är så centralt i hanteringen av vår stress. Låg självkänsla är en god grund till stress eftersom det skapar en prestationsjakt.

Yttre framgång kan vara ett bra recept

Om du vill må bra i ditt liv behöver du fylla ett glas med självkänsla eller självförtroende. Om du arbetar fram en egen kärlek till dig själv vilket innebär att du gillar dig själv oavsett vad som händer så fyller du glaset med självkänsla. Även om du inte har städat så är du en helt okej människa. Även om du inte lämnade ifrån dig ett bra arbete den här gången då är du en helt okej människa. Om du fyller glaset helt med självkänsla så blir det ett väldigt bra skydd mot åsikter från andra och åsikter från dig själv. Det blir ett skydd mot stress.

Du kan också må bra i livet genom att fylla glaset med självförtroende. Genom att jobba fram en yttre framgång såsom att skaffa ett stort hus, en dyr bil, en bländande titel på jobbet och hela tiden prestera på tipptoppnivå så blir glaset fullt av självförtroende. Det här är egentligen ingen dålig taktik. Om du har lite lägre självkänsla är det nästan ett krav att du jobbar fram en yttre framgång, annars blir du helt enkelt inte lycklig.

Självkänsla är is, självförtroende är snö

När du fyller glaset med självkänsla eller självförtroende ska du tänka på att de har olika former. Självkänsla är som is medan självförtroende är som snö. Is smälter långsammare än snö. Båda smälter sakta vilket innebär att du kontinuerligt måste jobba med dessa saker. Självkänslan sviktar om du inte kontinuerligt uppmärksammar att du är helt okej som människa. Självförtroendet sviktar om du inte kontinuerligt fortsätter prestera och påminna dig själv om att du kan leverera resultat.

Självkänsla smälter långsammare än självförtroende. Om du fyller glaset med självförtroende så måste du fylla på glaset med snö ofta. Om du fyller glaset med självkänsla så behöver du inte fylla på med is lika ofta. Livet blir helt enkelt mycket lugnare om du fyller ditt glas med självkänsla istället för självförtroende.

Nu är det inte riktigt så enkelt att vi kan gå ut och köpa lite självkänsla på stan och sedan är det klart. Det är ett långsiktigt arbete att lära sig älska sig själv och separera prestation från person. Det är helt enkelt en svår konst att beundra den man själv är trots att man inte har presterat någonting alls. Förutom att det finns många böcker om ämnet så kan du även läsa mina tidigare veckobrev om självkänsla om du vill lära dig mer.

Är ditt glas fyllt med självförtroende eller självkänsla?