• Onsdag 1 februari 2023

När din mobil plingar till, skriker då din hjärna till dig att du ska ta upp den och titta? Jag träffade en man som hade löst detta problem.

Skrikande hjärna

Låt säga att din mobiltelefon ligger intill dig på bordet. Den ligger upp och ner så att du inte kan se skärmen. Om mobilen plingar till, vad händer då i din kropp och hjärna? Om du samtidigt pratar med en kompis som sitter mittemot dig, kan du fortsätta dialogen utan att vända på mobilen för att se vad det var? Kan det vara så att din hjärna skriker ”ta upp mobilen!” och att du inte kan koncentrera dig på någonting annat än att din mobil just nu innehåller en notis som du bara måste titta på?

Jag har alltid haft en skrikande hjärna. Så fort det plingar i mobilen så bara måste jag ta upp den, titta på notifikationen och sedan även göra det jag uppmanas till. Kommer det ett sms så svarar jag. Om jag fått ett meddelande från banken så loggar jag in och läser det lite snabbt. Eventuella vänner kring bordet får vänta. Mobilen har kidnappat hjärnan och varit en envåldshärskare över beteendet.

Tappa energi

Det finns inget fel med att ta upp sin mobil och titta på notifikationen. Det kan ju trots allt vara någonting väldigt viktigt. Ditt barn kanske behöver hjälp? Du kanske måste vara uppdaterad med diskussionerna på jobbet? Eller så kanske du har en gravid fru som när som helst ringer och säger att det nu är dags att ta sig till förlossningen.

Problemet uppstår när allting är viktigt. Det blir ett problem när nyhetsaviseringen om att boräntorna stiger blir viktigare än vännen mittemot. När Kivra meddelar att Skatteverket skickat ett meddelade, Espresso house vill att du ska känna till veckans kaffeerbjudande eller när väderappen säger att det blir sol imorgon så avbryts ditt fokus. När fokuset blir splittrat börjar du tappa energi. Energi är den viktigaste komponenten för att vi ska undvika stress och utmattning.

Att inte känna några känslor

Jag föreläser om stress på olika organisationer och företag. På en av mina föreläsningar träffade jag en intressant person. Han berättade för mig att han hade övat upp en speciell förmåga. Han arbetade som programmerare och hade ett arbete som krävde en hög nivå av fokus. Om mobilen plingade till så blev han avbruten i sitt fokus, och efter att han läst vad mobilen ville meddela så tog det minst en kvart innan han var tillbaka i sitt fokus. Mobilen förstörde arbetseffektiviteten och energin totalt.

Många som sitter med detta problem löser det genom att stänga av mobilen eller åtminstone sätta den på ljudlöst. Han hade löst det på ett annat sätt. Denna man hade övat upp förmågan att inte känna några känslor alls kring en plingande mobil. Han påstod att när mobilen plingar så kände han precis ingenting. Hjärnan sa inte till honom att ta upp mobilen. Hans hjärna blev inte nyfiken på vad som låg och väntade. Han kände inga känslor och kunde därmed inte bara få ett högre fokus i sitt jobb utan även bättre närvaro med sina barn, sin familj och sina vänner.

Vänta 30 sekunder

I ett tidigare veckobrev har jag beskrivit mitt experiment i att leva utan smartphone i 18 månader. Under den perioden levde jag med en gammal Nokia 3310, alltså en mobil som bara klarade av telefonsamtal och sms. Jag har nog aldrig känt mig så lugn i sinnet under den perioden eftersom jag aldrig fick några aviseringar, förutom sms förstås.

Efter att jag mötte denna man så blev jag väldigt nyfiken och började experimentera. Jag har aktivt provat att inte lyfta upp mobilen direkt när den plingar till. Jag har provat att vänta 30 sekunder och först avsluta den dialog jag har eller den uppgift jag just nu sitter med. Jag har inte alls nått den nivå där jag är helt känslolös kring en plingande mobil, däremot har det hänt saker. Jag känner inte samma panik kring att titta direkt utan klarar numera att låta bli på ett bättre sätt. Jag vill jag tro att jag har blivit lite trevligare mot min omgivning när jag inte hela tiden prioriterar mobilen framför sällskapet. Framför allt så bränner jag inte lika mycket energi på den splittring som uppstår när man tittar på mobilen hela tiden.

 

Om din mobil ger dig stress i form av notifikationer och en skrikande hjärna som hela tiden vill hänga med i flödet, gör då ett experiment. Nästa gång det plingar till, prova då att vänta 30 sekunder innan du tar upp mobilen. Prova ett par dagar. Hur känns det?