• Onsdag 8 februari 2023

Har du någonsin upplevt en skamsköljning? Låt oss denna vecka se hur vi kan använda skamsköljningen till att åstadkomma effektiv stresshantering.

Tvångsmässigt stönande

Plötsligt händer det. Ett gammalt minne över en riktigt pinsam situation dyker upp i huvudet. Du gjorde bort dig, alla såg det och du återupplever skammen som om situationen händer här och nu. Minnet ger dig en fysisk reaktion som startar någonstans i ryggraden, eller huvudet, eller kanske i magen? Jag vet inte riktigt, men den sköljer som en våg över hela kroppen. Skamsköljningen.

När jag får en skamsköljning så upptäcker jag att jag plötsligt börjar säga osammanhängande ord. Gärna ganska högt så att de liksom överröstar skammen. Jag har hört vissa ge ifrån sig ett långt ljudligt stönande som bryter all tystnad. Andra gör reflexmässigt tre sekunder långa trumsolon av karaktären ”paratumparagatisch”. Om du inte själv har varit med om en skamsköljning så låter detta förmodligen helt galet. Du som upplevt detta vet däremot exakt vad det handlar om.

Att stänga dörren bränner energi

En skamsköljning handlar helt enkelt om att du har lagrat skam i kroppen och stängt igen dörren. Det hände någonting som var så ytterst pinsamt att det inte är läge att prata om det någonsin mer. Varje gång du råkar närma dig minnet så blir det så pinsamt och jobbigt. Då är det lika bra att trycka tillbaka skammen i kroppen och stänga den dörren på nytt.

Jag har i tidigare skrivit om att bedövning blir som badbollar. Vår hjärna är fylld av minnen, tankar och känslor. De där jobbigaste minnena som vi inte riktigt vill komma ihåg trycker vi tillbaka ner i kroppen. Problemet är att det blir som nertryckta badbollar under vattnet. Förr eller senare flyter de upp till ytan och så måste vi trycka ner dem igen. Ju fler minnen vi har, desto fler badbollar måste vi trycka ner. Till slut ägnar vi all vår energi till att trycka ner gamla minnen. Då är det svårt att ha energi över till familj, jobb och liv.

Rid igenom din skamsköljning

Denna form av stresshantering, att bara trycka bort och fly från gamla minnen, är inte speciellt effektivt. Den skamsköljning som dyker upp med jämna mellanrum är en perfekt signal som talar om för dig att du har ett gammalt minne som ännu inte har hanterats. Bli inte arg över detta utan se det just som en påminnelse om att det finns någonting som skulle behöva redas ut.

Nästa gång du känner en skamsköljning, samla mod. Stäng inte dörren utan våga hålla dörren lite på glänt och plocka upp det där minnet, åtminstone litegrann. Ta upp minnet varsamt och rid igenom skamsköljningen. Smaka på minnet. Försök känna känslan och även sätta ett ord på det. Om du ska formulera minnet till en berättelse, hur ser den berättelsen ut?

Effektiv stresshantering

Prova även att ta med dig minnet till en vän eller terapeut. Prata om det här minnet, skammen och de känslor som du känner kring det. Jag vet att det är jobbigt, men ju mer du pratar om det och ju mer du sätter ord på vad du känner så tenderar den dåliga känslan att minska. Till slut är den dåliga känslan förhoppningsvis så låg att du inte längre behöver stänga in den i ditt inre och uppleva alla de där skamsköljningarna. Jag säger inte att det är enkelt, däremot påstår jag att detta är effektiv stresshantering.

 

Om du gläntar lite på dörren till ditt inre, vilken skamkänsla hittar du närmast? Om du sätter ett ord på känslan, vilket ord är det då? Vilken vän eller terapeut kan du prata med om denna känsla?