• Onsdag 12 april 2023

Om du har en kompis som inte behandlar dig på ett vettigt sätt, är den kompisen då värd att ha dig som vän?

Bättre sent än aldrig

Säg att du är en person som håller vad du lovar. Om du har kommit överens med en kompis om att ta en bio på onsdag så gör du det. När du lovat att ställa upp och hjälpa till med att bära tunga saker så dyker du upp när det ska genomföras. Och när din kompis fyller år så skickar du dina gratulationer.

Låt oss samtidigt föreställa oss att du har en kompis som inte riktigt fungerar likadant. När ni har bokat den där biobesöket till på onsdag så avbokar ofta kompisen detta i sista minuten. När din kompis ska hjälpa dig att bära saker så vet man aldrig om kompisen kommer att dyka upp. Och när du fyller år så får du kanske gratulationer, men de kommer tre veckor sent med ursäkten ”bättre sent än aldrig”. Är detta då en person som är värd att ha dig som vän?

Passiva energiutgifter

Stress uppstår på många olika sätt. Ibland kan det handla om akuta saker såsom sjuka anhöriga, plötsliga problem på jobbet eller en oväntat hög räkning som du inte kan betala. Dock handlar även stress många gånger om de där underliggande sakerna i livet som alltid finns där. Du kanske har ett ömmande knä som alltid stoppar dig från allt kul i livet. Ditt jobb kanske går emot dina värderingar så att det dåliga samvetet ständigt gnager hål i huvudet. Eller så har du vänner som aldrig prioriterar dig, så att du aldrig får känna att du är värdefull.

Jag har tidigare skrivit om passiva energiutgifter. I vårt liv har vi nämligen tillstånd, aktiviteter eller situationer som äter upp vår energi oavsett om vi gör någonting eller inte. När du vaknar på morgonen så riskerar tanken på den där respektlösa kompisen äta upp din energi utan att du ens hunnit kliva upp ur sängen. Om du samlar på dig tillräckligt många passiva energiutgifter så minskar möjligheten att kunna ta de där akuta smällarna i livet som alltid dyker upp då och då. När energin är helt slut så finns det bara en sak kvar: väggen.

Vem är värd dig som vän?

Sätt dig ner och fundera på vilka passiva energiutgifter du har i ditt liv. Fundera till exempel på vilka vänner du har i ditt liv. Vilka av dessa vänner ger dig energi och vilka äter upp din energi på det där passiva sättet?

Vilka av dina vänner är egentligen värda dig som vän?