Veckobrev om sömn

Adenosin, kaffe och minskat sömntryck

  • Onsdag 31 juli 2019

En kopp kaffe kan ge oss en härlig smakupplevelse och trevliga fikadiskussioner med vänner. Den kan också göra oss lite piggare så att vi orkar utföra ännu fler saker. Låt oss ta en titt på ämnet adenosin, sömntryck och hur kaffe kan användas i fel syften.

Läs mer >


Konsten att kombinera lugn och lust

  • Onsdag 3 april 2019

Att ha kul på jobbet är en av många vägar in i väggen. Men visst måste vi väl få ha roligt på jobbet? Tricket för att lyckas med detta är att kombinera lugn och lust.

Läs mer >


Sömnbrist gör att du tar snabbare beslut

  • Onsdag 27 februari 2019

Ständigt sömnbrist är en av många vägar in i väggen. Om sömnbristen däremot leder till någonting positivt så kan det vara svårt att förstå hur viktigt det är att vi sover. Låt oss se vad stressforskarna har kommit fram till gällande sömnbrist och snabba beslut.

Läs mer >


Är det okej att sova ikapp på helgen hela tiden?

  • Onsdag 13 februari 2019

Om du inte sover ordentligt så spelar det ingen roll vilka andra strategier mot stress som du tillämpar. God självkänsla, kontroll på dina åtaganden och transparens mot omgivningen – allt kvittar om du haft haft ett par nätter med dålig sömn. Frågan är hur mycket du måste sova? Och vad säger forskarna om att sova mindre på vardagar och sova ikapp på helgerna?

Läs mer >


Läkarnas bästa metod mot sömnproblem

  • Onsdag 19 december 2018

Mörkt, svalt och inget kvällskaffe. När inget av de klassiska tipsen hjälper oss mot sömnproblem så måste vi ta till någonting annat, nämligen läkarnas bästa metod.

Läs mer >Stress och sömnbrist blir en ond cirkel

  • Onsdag 3 januari 2018

God fortsättning på det nya året! Jag hoppas att du har både blivit av med julstressen och sovit ut efter en förmodat sen nyårsnatt. Det är nämligen sambandet mellan dessa två komponenter som vi ska behandla i dagens veckobrev: stress och sömnbrist.

Läs mer >Sova i 8 timmar – är den siffran bara ett påhitt?

  • Onsdag 9 augusti 2017

Att sova för lite är ett utmärkt sätt att försämra sin hälsa på. Småbarnsföräldrar vet precis hur dåligt vi kan må när vi ständigt blir väckta och aldrig är utvilade. Rekommendationerna pekar ofta på att 8 timmar skulle vara en bra siffra. Är det sant eller är det bara ett påhitt?

Läs mer >


Vår sömn störs inte av e-böcker i sängen

  • Onsdag 2 augusti 2017

Vi fylls av pekpinnar såsom att vi måste stänga av elektroniska apparater innan sänggåendet, annars förstörs vår sömn. Men jag gillar att läsa e-böcker, är det alltså sämre att läsa en e-bok än en vanlig bok innan jag somnar?

Läs mer >