Forskning från 2023 har gjort ett nyttigt tillägg till tanken att stress inte behöver försvinna, den behöver snarare hanteras.
Varje onsdag ger Andreas ut ett veckobrev om stress, sömn och hjärnan.
Veckobrevet är en perfekt påminnelse och sporre till dig varje vecka för in stresshantering.
God läsning!
Forskare hälsar: ta inte bort stressen, hantera den!
Stress hjälper dig och gör dig bättre
Stress hjälper dig. Jag förstår att detta kan kännas provocerande om du är i en sits där pressen i livet står dig upp i halsen. Denna insikt är dock viktig för att kunna hantera sin stress.
Därför känns det så bra med multitasking trots att det går långsammare
Vi alla vet att multitasking går långsammare. Men eftersom det känns så skönt så fortsätter vi. Varför känns det så skönt? Svaret handlar om kemi i hjärnan.
Öva på att umgås med dig själv
Ett av många stresstest är att undersöka vad som händer när du låter bli hörlurarna och umgås med dina egna tankar.
Så hanterar du din ångest
Ångest är en känsla vi helst vill slippa. Det kan vi göra exempelvis genom att titta på relationen mellan utmaning och färdighet.
Är det verkligen en nattmacka du behöver?
När du känner ett sug efter en nattmacka, är det verkligen nattmackan du vill ha? Visst är det egentligen något annat du är ute efter?
Ångestbaserad prioritering
Har du en att göra-lista som är sorterad i prioriteringsordning? Släng den. Nu kör vi med ångestbaserad prioritering för att minska stress.
Skriker din hjärna när mobilen plingar?
När din mobil plingar till, skriker då din hjärna till dig att du ska ta upp den och titta? Jag träffade en man som hade löst detta problem.
Lever du med full gas eller full broms?
Fullt ös medvetslös! Eller avsaknad av livsgnista och uppgivenhet. Stress kan se ut på olika sätt. Låt oss reda ut vad en obalans av gas och broms kan skapa.
Undermedvetna stressreaktioner
Har du någon gång fått en stressreaktion utan att riktigt förstå varför? Då kan din hjärna ha uppfattat någonting på ett undermedvetet plan.